A Costa del Sol Estepona-tól Marbella-ig

Table of Contents

Ez a leírás Esteponá-tól Marbella-ig mutat be néhány látnivalót. Van folytatása.

Estepona

Óváros

A 68 ezer lakossal rendelkező, több ezer éve lakott te- lepüléssel való ismerkedést az Óváros szívében, a Plaza del Reloj-on érdemes kezdeni. Az óratorony mai formájáról nem gondolnánk, hogy egy korábbi mecset helyén 1473-ban emelt templom megmaradt része. Mai formáját a XVIII. században nyerte el.

Innen csak pár lépés a Museo Arqueológico a Plaza Blas Infante-n. Egy meglehetősen szerény gyűjtemény, pár érdekes föníciai, római és mór darabbal.

Nem messze, a Calle Villa- ban egy római- kori (IV. szá- zad) mauzó- leum nyolc- szögletű alap- jaira vethetünk egy pillantást.

Egy utcával délebbre, a Calle Castillo- nál a XVI. szá- zadi Castillo de San Luis fa- laival találkoz- hatunk.

Ennyi történelmi emlék után sétáljunk keresztül az Óvároson, észak-nyugati irányba, párhuzamosan a tengerparttal, például a Calle Caridad-on. Több hangulatos terecské- vel, virágokkal díszitett házakkal, ízléses köztéri szobrokkal fogunk találkozni.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

van, de pont arról nem készítettem fényképet. Fontos még megemlíteni, hogy a sétány alatt hatalmas földalatti parkoló húzódik.

El Orquidario

Egy hatalmas kupolával ellátott modern épület ad ott- hont a többezer virágnak. Érdekes, hogy még a kör- nyező házak homlokzatait is virágfestmények díszítik.

Bent természetesen trópusi klíma és több ezer szebbnél szebb orchidea fogad minket. Az egész bemutató igen professzionális, egy kevés olvasással sok érdekes információt ismerhetünk meg az orchideák különleges világáról.

Esteponaban két éttermet említek meg a többszáz közül.

La Casa de mi Abuela

Óvárosi sétánk végállomásánál, a Calle Teatro és a Calle Caridad sarkán áll „Nagy- mamám háza”.

Rusztikus, de hangulatos berendezésű argentin étterem, amit főleg a nagy darab mar- haszeletek kedvelőinek ajánlok. Jó kritikákat kap a Tripadvisor-on is. Amikor késő délután ott jártam, szinte egyedül voltam. Úgy gondolom, hogy elsősorban vacsorázó hely.

A faszénen sült steak, amit ettem nagyon ízletes, de hatalmas volt.

El Pescador

Sokak kedvenc halvendéglője a tengerparton, az Av. España 1. alatt és pont a föld- alatti parkoló egyik kijárata mellett található. Már a kilátás miatt is megéri felkeresni. Szép belső étterme és nagy terasza van. Igen bőséges az étlap és a minőség is ki- emelkedő.

Érdemes például megkóstolni a sóban sült dorada-t, amit magyarul aranydurbincs néven ismerünk.

Benahavis (Pueblo)

Mint több „municipio” a Costa del Sol-on, Benahavis is két részből áll: a tengerpart közelében egy modern lakóövezet alakult ki az utóbbi harminc évben, míg a település eredeti központja (Benahavis Pueblo) a tengertől kb. 7 kilométer távolságra, a tenger- szint felett 500 méter magasságban található. A községnek összesen 7.300 lakosa van, akik jelentős része külföldi (főleg angol, német, skandináv). Több szempontból is a „legek” városa Benahavis:

  • Malaga tartományon belül itt a legmagasabb az egy főre eső GDP (23.127 €).
  • Hét golfpálya „esik” 7.000 állandó
  • Itt a legmagasabb a tartományon belül a luxus éttermek koncentrációja.
  • A évi választások során a VOX 23 % feletti eredménnyel az első helyen végzett.

Benahavis-t a mórok alapították és a település neve is mór eredetű (mint a legtöbb településé, aminek neve „Ben”-nel kezdődik). Én is most olvastam, hogy a falu köze- lében található egy XI. századi mór várrom is (Montemayor). Legközelebb felkeresem.

Alapesetben parkoljunk le a falu főutcáján, vagy annak közelében és tegyünk egy nagy sétát. Amennyiben szeretnénk kipróbálni valamelyik éttermet, akkor látogatásunkat időzítsük 14 órára vagy este 7 körülire. Főszezonban és vacsoraidőben nyilván cél- szerű előre asztalt foglalni.

San Pedro de Alcántara (Marbella)
  1. júniusa előtt gyakran mentünk át autóval Marbella városnyi méretű városrészén. Általában egy kínszenvedés volt, mert az A-7 (N-340) ezen a szakaszán voltak közle- kedési lámpák és ezért állandóak voltak a kilométeres dugók. Őszinte leszek: nem szerettem SPdA-t.

 

Aztán minden megváltozott. Végre elkészült a városrész alatt haladó 997 méter hosz- szú, kétszer kétsávos modern alagút és én azóta nem láttam SPdA-t. Egészen 2019. októberéig, amikor egy napos délelőttön ott volt hivatalos dolgom. Nagyon meglepőd- tem, mert az alagút tetején egy jó 100-120 méter széles, majdnem egy kilométer hosz- szú parkban találtam magamat. Alig volt forgalom, könnyen tudtam parkolni. Azaz na- gyon okosan az alagút tetejét nem építették be többemeletes irodaházakkal és társas- házakkal, hanem szabadon hagyták a teret. Városrendezésből csillagos ötös.

Kirándulás Istán-ba

2012. Aki szeretne egy „gyorstalpaló fehérfalvas tanfolyamon” részt venni, az kiránduljon Is- tán-ba! Ajánlott, hogy ezt ne közvetlenül étkezés után tegyük.

Az A-7-et a 176. kilométernél hagyjuk el és egy erősen kacskaringós, de jó minőségű úton (A-7176) kb. 13 km múlva érjük el uticélunkat.

Útközben vagy felfelé, vagy lefelé mindenkép- pen érdemes megállni egy- két helyen, mert az út mellől gyö- nyörű kilátás nyílik egy ha- talmas mes- terséges tóra (Embalse de la Concep- ción, magya- rul „Foganta- tás víztá- rozó”).

Az 1972-ben létrehozott tározó hétköznapi neve Istán tó. A gát a Rio Verde vizét duz- zasztja és innen (is) látják el ivóvízzel a Costa del Sol településeit. A tározó hossza 5 km, felszíne 214 hektár, kapacitása 57 hm3. (A hektoköbméter egy olyan kocka, ami- nek minden oldala 100 méter, azaz egy hm3 megfelel 1003=1.000.000 m3-nek.)

Az út túloldalán a Sierra Blanca hatalmas, 1.275 méter magas sziklatömbje magaso- dik. Nyugodtan hívhatnánk Nagy Kopasznak is (mint az egyik hegyet Telki közelében, amit állítólag az egyik helyi polgármesterről neveztek el), mert az utóbbi évezredekben sajnos az összes fát kivágták róla és nagyrészt eltüzelték. (Az eredeti fafajták a tölgy és fentebb a fenyő voltak.)

Nekem eddig mindig sikerült leparkolnom a Calle Calvario-n (ideális esetben minél közelebb a végéhez). Innen csak pár lépés a Calle Chorro-ban található Fuente y La- vadero el Chorro, amit a mai napig a mórok által épített vezetéken látnak el friss hegyi forrásvízzel. A kút nem csak az ivóvíz vételezét szolgálja, hanem még a közelmúltban is a forrásvizet helyszíni mosásra is használták a helyi fehérnépek.

Továbbmenve a Calle Marbella-n hamarosan egy kedves kis téren találjuk magunkat, amit a Parroquia de San Miguél Arcángel, azaz a Szent Mihály arkangyal templom ural.

Íme egy belső kép, a következő oldalon meg két külső.

Menjünk tovább a Calle San Miguel-en és hama- rosan elérünk a Torre de Escalante-hez. Ez Istán legfontosabb mór építészeti emléke. Itt kell meg- említeni, hogy a várost a mórok alapították és még a rekonkviszta után is éltek itt moriszkók.

A moriszkók (spanyolul morisco) az Ibériai-félsziget ke- resztény visszahódítása után a muzulmán hitet (külső- leg) elhagyó mór újkeresztények és leszármazottaik voltak.

Istán az egyik központja volt az 1568. évi mo- riszkó felkelésnek, amit csúnyán levertek. A helyi eseményekről a következő oldalon olvashatunk egy rövid – spanyol nyelvű – leírást.

A moriszkókat elűzték, helyettük jöttek tősgyöke- res keresztények, zömmel Murcia-ból.

A „hivatalos” túra itt véget ér, de sétálgassunk még nyugodtan a középkori hangulatot árasztó keskeny utcákon. Üljünk le egy kávézó árnyékos teraszára, figyeljük meg a helyi lakosok békés semmittevését és gondolkodjunk el a település látható elöregedé- sének várható következményeiről.

Nueva Andalucia (Marbella)

Nueva Andalucia már a marbella-i municipio része és nagyjából az AP-7 és a tenger- part között terül el, Istán-tól délre, a Rio Verde torkolatától nyugatra. A terület döntően lakóövezet, de híresek a golfpályái, az éttermei, a kaszinó és a bikaaréna is.

Asador Vovem

Igyekezzünk istán-i kirándulásunkat úgy időzíteni, hogy 13:00 és 14:30 között érkez- zünk meg a Calle Yedras s/n alatt található Asador Vovem-hez. Ezt a helyet elsősor- ban a marhahúsok kedvelőinek ajánljuk és nem csak azért szeretjük, mert egy kedves magyar hölgy az „encargada” valamint magyar a személyzet jelentős része is.

A lényeg, hogy itt az érlelt marhaszeletek közül fajták szerint is válogathatunk. Nekem mindig jó volt a tapasztalatom, bár újabban egyre vegyesebbek a Tripadvisor vélemé- nyek7. Az én kedvencem egy svájci „porterhouse”8, ami nyersen így néz ki:

A névadó José Banús Masdeu (1906- 1984.) egy építész dinasztia leszárma- zotta, aki részt vett az Elesettek Völgy- ének felépítésében is. 1962-ben költö- zött a Costa del Sol-ra és elhatározta egy új üdülőtelep (Nueva Andalucia) fel- építését, aminek a „koronaékszere” a később róla elnevezett luxus kikötő.

Az ünnepélyes átadásra 1970-ben ke- rült sor és azon több száz „celeb” társa- ságában részt vettek János Károly, a monacói herceg és Grace Kelly is.

A tengerparti sétányon egymást érik a luxus butikok, a bárok és éttermek. Mindegyik nagyon hívogatóan néz ki, de az ár-érték arány kívánnivalókat hagy maga után. Amennyiben „minden- áron” be szeretnénk ülni egy elegán- sabb helyre, akkor javaslom a Los Ban- ditos-t ( https://losbandidos.es/ ), ahol tényleg kifogástalan a kiszolgálás és az ételek minősége.

Posidonia

Egy másik étterem errefelé, de a parttól jóval távolabb a Posidonia, ahol Lázár Chef volt a chef 2017-18-ban több hónapon keresztül. Nekem nagyon jól esett, hogy a konyha faláról régi, de saj- nos korán elhunyt telki bará- tunk, Jakabffy László mo- solygott le ránk. (Ez persze nem menti a gulyásleves mi- nőségét.)

Nueva Andalucia (Marbella)

Látogatásunkat Puerto Banus-on érdemes az El Corte Inglés-ben befejeznünk, ami a Costa del Sol legelegánsabb nagyáruháza, viszonylag kényelmes parkolókkal. Itt meg- találjuk a legtöbb nemzetközi divatmárkát, a legújabb OLED TV-ket és a Nespresso kapszulákat, amikhez ingyen kávé is jár. Figyelemre méltó a Club de Gourmet élelmi- szer, delikatesz és ital üzlet a második emeleten, bár én inkább csak nézelődni szere- tek odajárni, mint vásárolni a 135 €-s jamón ibérico-ból.

Elárulom, hogy kb. 18 évig gondoltam, hogy az áruház neve magyarul „Angol Udvart” jelent és csak tavaly döbbentem rá, hogy valójában „Angol Szabásza- tot”. (A félreértést az okozta, hogy a „la corte” udvart, az „el corte” vágást, sza- bászatot jelent.)

Szintén a második emeleten egy sor étterem között válogatha- tunk. Mi nagyon kedveljük a nemrég átalakított Hotbao kínai éttermet, ahol a tucatnyi „dim sum” (magyarul „tím szam”) a különlegesség. Egy adag „dim sum” általában három-négy töl- tött, gőzölt, vagy sütött tészta- gombócot jelent, amit egy fonott kosárkában, forrón hoznak az

asztalhoz. A töltelék lehet bármilyen darált, vagy felaprított hús, zöldség, természete- sen ezek számtalan kombinációja, sőt ízesíthetik akár szarvasgombával is.

Marbella

Marbella egyértelműen a Costa del Sol adminisztratív, üzleti, kulturális és turisztikai központja.

Belváros

Autónkkal célszerű az Avenida del Mar parkolóban letenni. Sétáljunk keresztül a Parque de la Alameda-n, keresztezzük a forgalmas főutat és máris a sétálóövezetben találjuk magunkat. Itt a keskeny utcákban elegáns üzletek, éttermek próbálnak elcsá- bítani minket, de mi töretlen lelkesedéssel keressük meg a Plaza de los Naranjos-t, Marbella emblematikus főterét.

(A képen a háttérben az Ayuntamiento – Polgármesteri Hivatal – épülete, ahonnan az elmúlt évtizedekben nem egy regnáló polgármestert vittek el a korrupciós ügyekkel foglalkozó rendőrök.)

Belvárosi sétánk során érdemes még felkeresni a Plaza de la Iglesia-t, ahol az Iglesia de Nuestra Senora de la Encarnación található. Visszafelé az Alameda felé érdemes útba ejteni még a Belváros nyugati oldalán található Plaza de la Victoria-t

A következő két képen a karácsonyi – szilveszteri készülődés nyomai fedezhetőek fel.

Belvárosi sétánk so- rán érde- mes még felkeresni a Plaza de la Iglesia-t, ahol az Iglesia de Nuestra Señora de la Encarna- ción talál- ható.

Museo del Grabado Español Contemporáneo

A Plaza de la Iglesia-tól a Calle Misericordia-n keresztül 300 méter (4 perc) séta a múzeumig, amit elsősorban a metszetek megszállott kedvelőinek és/vagy az időmilli- omosoknak ajánlok.

A múzeum 1992-ben nyitotta meg kapuit és annak reneszánsz stílusú középkori épü- letében régen a Bazán Kórház működött. (A múzeum címe: Calle Hospital Bazán s/n.) Egyszerre kb. 100 metszetet állítanak ki a gyűjteményben szereplő 4.000-ből. A kö- vetkező kép a múzeum általam legérdekesebbnek vélt alkotásait mutatja be:

Igen, ott középen azok Miro-tól származnak. Lent az egyik alkotás közelebbről.:

Befejezésül balra egy tényleg szép Goya metszet látható.A múzeumlátogatás után kezdjünk el visz- szafelé sétálni az Ala- meda irányába.Útközben érdemes útba ejteni még a Bel- város nyugati oldalán található hangulatos Plaza de la Victoria-t.

Alameda, Avenida del Mar, Paseo Maritimo

Ismerkedésünket Marbella-val célszerű a Parque de la Alameda-ban folytatni. Ez a buja, szubtrópusi növényekkel teli park kedvenc hűsölő és pihenő helye a turistáknak és a helybélieknek is. Közepén a Fuente Virgen del Rocio áll, amely a híres kegyhelyet és a tradicionális zarándoklatot mutatja be. El Rocio-ról egy külön blogban már rész- letesen írtam. A szép kút remélhetőleg kedvet csinál a távolabbi utazáshoz is.

A park gyakran ad otthont kulturális eseményeknek, pl. vasárnapi össztáncnak is.

A park túloldalán kezdődik az Avenida del Mar, amely levezet a Földközi tenger part- jára. A szép promenádot Dali számos szobra dísziti.

Balra a több kilo- méter hosszú Paseo Maritimo jellegzetes rész- lete.

Az Avenida del Mar torkolatától alapvetően jobbra, Puerto Ba- nús irányába ér- demes elsétálni.

Hamarosan fel- bukkan Marbella világítótornya.

Mellette meg egyik kedvenc helyi szobrom: a vizisí- ző lány:

Szemben a Puerto Deportivo:

A világítóto- ronytól csak pár lépés a Parque de la Constitu- ción, ahol gyakran rendeznek zenei és gasztronó- miai feszti- válokat, pél- dául az írek és a bajo- rok.

Puente Romano, Museo Ralli

Amikor tengerparti sétánkon a Parque de la Constitución-ra érünk, dönthetünk: sétá- lunk még a parton újonnan kiépített sétányon további 5,1 kilométert Puerto Banús felé a Museo Ralli-ig, vagy visszaballagunk az autónkhoz és kényelmesen tesszük meg az utat.

Amennyiben a sétát választjuk, elhala- dunk majd Marbella egyik leghíresebb és legelegánsabb szállodája, a Puente Romano mellett is, amely egy római kori kőhídról kapta a nevét.

Az itteni, majdnem tengerparti Sea Griill büféebédje ajánlott, de nem ol- csó.

A Ralli Mú- zeum – való- színűleg Marbella legje- lentősebb kul- turális létesít- ménye – 2000- ben nyitotta meg kapuit és a kortárs latin- amerikai kép- zőművészet egyik legfonto- sabb európai központja.

Andres Monreal:

Sala de Juegos (1992.)

Dali: Elefante Espacial

Dali: Unicornio

Jorge Origueira:

Noticias Frescas (1984.)

Érdemes még megemlíteni, hogy a múzeumot a Harry Recanati Alapítvány üzemel- teti. Hasonló múzeum több országban található, többek között Caesarea-ban, Izrael- ben.

Puente Romano, Museo Ralli

A Puente Romano-tól érdemes egy rövid kitérőt tenni (gyalog 9, autóval 3 perc) a kö- zelben található mecsethez (King Abdul Aziz13 Mosque, a Calle Nuestra Señora de Gracia sarkán). A mecset felépítését Szaúd-Arábia kormánya finanszírozta és 1981- ben készült el a cordobai Juan Mora tervei alapján, andalúz ihletésű modern arab stí- lusban. A mecset az iszlám vahhábita ágához tartozik, amit nehéz lenne túlzott libe- ralizmussal vádolni.

A mecset látogathatóságára vonatkozó információt kerestem, de nem találtam. Pedig igény lenne rá.

Estadio Municipal

Ezt a helyet nemcsak a foci szerelmeseinek, de csak focimeccs alkalmából ajánlom felke- resni. A helyi csapat, a Marbella Fútbol Club momentán a Segunda División „B” osztályá- ban játszik, ami nálunk az NB-III-nak felelne meg. A tulajdonosok korábban oroszok voltak, 2018. óta kínaiak. Egy-egy helyi mérkőzésen a nézőszám megközelíti egy magyarországi NB-I-es forduló teljes nézőszámát. A mérkő- zések színvonala viszont valószínűleg meg is haladja a hazai NB-I-ét. Minden mérkőzés nyugodt, békés hangulatban zajlik, egy igazi családi esemény, ahova kisgyermekeket is nyugodtan ki lehet vinni. A szünetben min- denki alufóliába csomagolt hazai szendvicset eszik és akkor sincsen tragédia, ha éppen ki- kap a hazai csapat

Néhány étterem

La Cuisine

A Calle Peral végén, a Plaza Puente Ronda-nál található, magyar érdekeltségű étte- rem hangulatos terasszal és színvonalas konyhával. A Plaza de los Naranjos felől az Ayuntamiento épülete melletti sikátoron keresztül lehet megközelíteni, de egyszerűbb végig sétálni a Calle Peral-on. Jó ár-érték arány.

Cortes Café

A La Cuisine-nel szemben egy színvonalas és igényes pizzázó. „Perszonálunióban” működik a La Cuisine-nel.

Da Bruno Sul Mare

A Parque de la Constitución sarkánál található étterem a Da Bruno lánc része és első- osztályú olasz ételeket kínálnak. Ugyanakkor a kiszolgálás udvariassága néha kíván- nivalókat hagy maga után. Mivel Da Bruno úr felesége szereti az operákat, gyakran rendeznek operaesteket, amiket én személy szerint javaslok elkerülni. Kellemes hely, de mi a cabopino-i „lerakatot” jobban kedveljük.

Vovem

Mostanság nyílt a Vovem második étterme a Paseo Maritimo-n. Ugyanaz a minőség, mint Nueva Andalucia-ban. Ajánlott.

Marisqueria La Pesquera

A Plaza de la Victoria-n található ez a hangulatosan rusztikus és híres halétterem. A mellette található parkolót Fiat 500-nál nagyobb autóval javaslom elkerülni.

Bounty Beach

Eme „chiringuito” a Marbella keleti végénél álló városkapunál, a tengerparton található, és szintén magyar érdekeltség. (Parkolni kb. 300 méterre, a benzinkút mellett lehet.)

A tengerpart mentén elhelyezkedő jellegze- tes chiringuito-kban, azaz kis éttermekben a legfrissebb tengeri fogásokat kínálják. A chiringuito eredetileg csónakot jelentett, ami- ben tüzet raktak a halászok, az apró halakat nyársra húzva megsütötték és így árulták. Ez ma is jellegzetes fogás ezen a tájon: a faszén- parázson sült szardínianyárs frissen, csak nagy szemű sóval meghintve igen nép- szerű.

Azt előre kell bocsátani, hogy a Bounty Beach messze nem a legelegánsabb strandja Marbella-nak és talán a „le- pukkant” jelző sem lenne túlzás. Ugyanakkor a vendéglőre ez nem mondható, az hangulatos, az ételek mi- nősége passzol a helyhez és kifejezet- ten kedves a zömmel magyar személy- zet

2019. június 23-án nagy társaságban itt ünnepeltük San Juan (magyarul Szent Iván) éjszakáját, hatalmas ten- gerparti bulival, tábortűzzel, tűzijáték- kal.

Nyári meleg napokon ajánlott hely és az étkezést, koktélozást egy jó kis ten- geri fürdéssel is össze lehet kapcsolni.

Külön kiemelem a létesítmény Face- book oldalának magas minőségét.

Bar California

As a fanatic seafood fan, I had dinner in this place once during our stays here in the last 10 years.

 

My family and I, we are fanatic seafood lovers. We are here two or three times per year, and always visiting Cal- ifornia Bar at Marbella. This is the symbol of trustworthi- ness for us. The same menu, the same good quality, fresh “carabineros”, “langostinos tigre” etc. And the same prices in the last 8 years19!’

(Az étterem címe: Calle Malaga 2. Előfordulhat, hogy a Google Maps nem az ideális gyalogos megközelítési útvonalat mutatja. A legegyszerűbb végig sétálni a főúton és a sarkon befordulni balra. Ráadásul az étterem kb. 50 méterrel arrébb található, mint ahogy a térképen szerepel.)

Folytatás: Ojén-tól Fuengirola-ig.

Telki, 2019. október 11. 

Réthy Imre

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

TOPICS

GET IN YOUR MAIL

CONNECT WITH US

Move2Marbella
21:22

Found what you were looking for?

Let me help you
Move2Marbella
Move2Marbella
Found what you were looking for?
22:24
Let me help you