A Costa del Sol Marbella-tól Fuengirola-ig

Ismerkedésünket a Costa del Sol-lal Marbellá-nál hagytuk abba, most onnan folytatjuk utunkat keleti irányba. Előre jelzem, hogy ebben a dokumentumban túltengenek a gasztronómiai gondolatok, aminek az az oka, hogy a Costa del Sol-nak ez a szakasza elsősorban az éttermekről és az aktív semmittevésről szól.

Kirándulás Ojén-ba

Ojén szintén egy fehér falu, Marbellá-tól (konkrétabban a Parque Comercial La Cañada-tól) mindössze 7,1 kilométerre, 200 méterrel a tengerszínt felett. Az út rö- videbb és kevésbé „izgalmas”, mint Istán felé, de azért van pár kanyar. Autóval megállni csak egy nagy, központi parkoló- ban lehet (érdemes), amit a legkönnyeb- ben akkor találunk meg, ha a Google Maps-ben a Dirección General de la Guar- dia Civil-t, vagy az Ayuntamiento-t adjuk meg uticélként.

Ojén egy meglehetősen kicsi település, én kb. 20 utcát számoltam a térképen. Lako- sainak száma 2018-ben 3.568 volt, ami gyakorlatilag 100 %-os növekedést jelent az 1991. évi állapothoz képest.

A parkolóból a meredek utcán felfelé indul- junk el a település központja felé.

Az utca tetején ÉK felé haladva előbb-utóbb megtaláljuk a falu központjában álló Parroquia Nuestra Señora de la Encarna- ción-t. Több „hivatalos feladat” nincsen, sétálgassunk, igyunk egy kávét, élvezzük a nyugalmat, cso- dáljuk meg a rengeteg szép virá- got.

A következő oldalon található ké- pen a templom melletti terecske látható, percekkel a szieszta előtt.

A 2008-ban készült fenti Street View képen az Ayuntamamiento modern épülete látszik, jobbra lent pedig a parkoló.

Urb. Los Monteros (Marbella)

Santa Clara Golf Marbella

Golfozónak és nem golfozónak egyaránt érdemes megtekinteni legalább egy golfpá- lyát a Costa del Sol-on található több, mint 70 közül. Én a Santa Clara-t ajánlom, két okból is. Egyrészt útba esik, másrészt kiváló példája a golf és az ingatlanfejlesztés sikeres ötvözésének. Barangolni persze nem lehet, de már a bejárattól és a klubháztól is jó áttekintést kaphatunk a kiemelkedően magas minőségben karbantartott komple- xumról.

Nem semmi a kilátás a Marbella-i öbölre.

Elvíria (Marbella)

Elvíria nem egy hagyományos értelemben vett turista célpont, viszont ideális helyszín a nyugodt kikapcsolódáshoz, strandoláshoz. Itt az eltérő igényeknek megfelelő árfek- véseket mind megtaláljuk.

Chiringuito El Laurel

Azért említem elsőként, mert a parthoz legközelebb itt lehet parkolni, főszezonban kb. reggel 9-ig. (A gyakran felbukkanó „segítőnek” én szoktam adni napi 1 € „biztosítási díjat”.) Maga a kisvendéglő nem egy „big deal”, de a teraszán kényelmesen el lehet üldögélni egy kávé vagy „caña” mellett. Amúgy egész tűrhetően főznek.

Playa de la Vibora

Playa de la Vibora (magyarul vipera) a neve annak a strandnak, ami az El Laurel-től húzódik Marbella irányába. Nyugodt, békés, nem túl elegáns hely. Régebben, míg el nem készültek az új, jellemzően fából épített sétányok, gyakran jöttünk ide reggelente sétálni a homokban és a tengervízben. (Lent: „Séta reggeli párában és ellenfényben”.)

The Beach House Restaurant

A Chiringuito El Laurel-től kb. 700 méterre találjuk Marbella irányában1. Ez már egy sokkal elegánsabb hely, esténként flancos angolokkal. Hétvégén zene, tánc. A konyha elsőosztályú, de az ár-érték arány erős kívánnivalókat hagy maga után. Ennek ellenére egy sörre vagy koktélra érdemes beülni. Csak a főszezonban van nyitva és a személy- zet jelentős része magyar „törzsgárda tag”. Elvben lehet parkolni az étterem mögötti utcában.

Don Carlos

Elvíria „koronaékszere” ez a sokemeletes szálloda. Nagyon szépek a strandja és az úszómedencéi. Az előtte elterülő tengerparton jól megfigyelhetjük annak a spanyol tör- vénynek a szigorú betartatását, hogy semmilyen szálloda, étterem, lakóház nem zár- hatja le a tengerpartot a szabad gyalogos forgalom elől.

Híres a büféebéd is. (A következő oldalon található fénykép pár éve a Szent Iván éj- szakai party-n készült a Don Carlos Beach Clubban.)

Nikki Beach Marbella – Restaurant & Beach club

Közvetlenül a Don Carlos mellett található fiatalos, elegánst étterem, szórakozóhely, úszómedence és tengerparti strand.

Merendero Cristina

Szintén a tengerparton található eme kiváló étterem. Meglehetősen tágas (bár csak murvás) parkoló tartozik hozzá, ami a Marriott melletti utcán közelíthető meg. Mi egy októberi péntek este voltunk ott vacsorázni, de nem kaptunk volna asztalt már este 7- kor sem, ha nem lett volna foglalásunk. A klientúra döntően angolul beszélő házaspá- rokból áll, az átlagéletkor 75 év.

 

Ilyen a naplemente (jobbra a marbella-i öböl):

Az asztalok damaszttal vannak terítve és kiemelkedően bőséges az étlap, amin főleg halételek találhatóak. A kiszolgálás és a borválaszték is rendben van, ráadásul itt még az árak sem szálltak el. Tudjuk ajánlani.

Dragón del Mar

Az A-7 (N-340) túlsó (északi) ol- dalán található, a Carretera de Cádíz mellett egy kis bevásárló központban. Egyik kedvenc kí- nai és japán éttermünk, ahol so- hasem kell asztalt foglalni. Telje- sen érthetetlen, miből élnek és hogyan tudnak nyitva maradni 20 év óta? Hacsak nem….

Kedvencünk a királyrák tempura (10 darab egy adag, spanyolul:„gambas rebozadas fritas”) és a„szaggatott” kacsa (spanyolul:„pato crujiente aromatizado con crepes”). Egy hosszában félbe- vágott kacsa egyik felét két

villával apró cafatokra szedik szét, majd meleg (!) tortilla-val, szilvalekvár szerű szósz- szal, hosszúra, de vékonyra vágott nyers uborkával, zöldhagymával és sárgarépával szolgálják fel. Ezt követően a fenti alapanyagokból részben evőeszközzel, részben kézzel kell hercig tekercseket tekerni. Felséges!

El Barracón de las Tapas

Egy hagyományos spanyol tapas étterem. ami a Centro Comercial Elviria No. 16. alatt található. Általában lehet a közelében parkolni.

Szeretünk a szabadban ebédelni, sokszor még le sem ülünk és máris hoznak valami finom csipegetni valót. Ízletesek a halak, a rákok, a húsgombóc, de különösen a bor- ban sült kolbászocska. Itt kicsiben is ki lehet próbálni a paella-t. Ajánlott ½ adagokat („media ración”) rendelni. Nem szabad sietni és kapkodni!

Ár-érték arány: kiváló.

Roka Bar

Az idei év felfedezése, kb. 200 méterre a tapas bártól. Este hat körül kezdenek szál- lingózni az első angol házaspárok. Spanyol vendég ritkán téved erre. Egy hangulatos söröző és koktélbár, magyar üzemeltetésben, magyar személyzettel. Azt hiszem, min- dent tudnak a koktélokról és finoman is készítik el azokat. Ajánlott.

Gyakran van élőzene és jól lehet focimeccseket is nézni (igény szerint bármilyent). Például 2019. áprilisában meghívták a korábban bizonyára sikeresebb napokat is látott Animal Cannibals nevű magyarországi zenekart. Az eseményre kb. 100-150 helybéli magyar gyűlt össze.

Cabopino (Marbella)

Cabopino az egyik leghangulatosabb település a Costa del Sol-on. Kiválóan lehet tú- rázni, strandolni, lófrálni a kikötőben és van pár egészen jó étterem si.

Dunas de Artola

Cabopino leghíresebb természeti „látványossága” a tengerpari dűne, amelyet az ural- kodó ÉNy-i szél és a tengerparti áramlások hoztak létre az idők során. A dűnét „Mo- numento Natural”-nak minősítették és fokozott védelem alatt áll. Aktuális kiterjedése 19,3 hektár.

A dűnét három sávra oszthatjuk:

  • A tengerhez legközelebb nem borítja növényzet és látszanak a szél által kiala- kított keskeny csíkok. A dűnének ez a része állandó mozgásban
  • Kicsit beljebb már fű és kisebb bokrok takarják a homokot. Az egyik tipikus nö- vény ebben a sávban a buckafű („barrón”).

Távolabb a tengerparttól már komoly méretű fenyőfákkal találkozunk.

Torre Ladrones

Már messziről látszik a14 méter magas őrtorony, amely valószínűleg a muzulmán ura- lom idejében épült. Amennyiben strandolni vagy túrázni szeretnénk, akkor a tövében található a legideálisabb parkoló, sajnos csak kb. 20 gépjármű számára. (Feljebb van egy nagy parkoló, de a nyári hétvégeken az is hamar megtelhet.)

Senderos en las Dunas de Artola
  1. körül épült ki a dűnék felett ez a fából készített kényelmes sétány. Hasonló sé- tánnyal másutt is találkozhatunk, például Marbella és Puerto Banus, illetve Sitio de Calahonda és Cala de Mijas között.

A fenti átnézeti térképen jobbra lent található a Torre Ladrones és a kis parkoló. Egy teljes körsétát kb. 40-50 perc alatt lehet megtenni.

Andy’s Beach

Szintén a torony mellől tudunk lesé- tálni a kellemes, csa- ládias strandra. Jó minőségű és bősé- ges a homok, a gye- rekek is szabadon szaladgálhatnak fel- alá és kellően hideg a sör is. Természe- tesen egy kis ven- déglő is található itt, ami még télen is nyitva van.

Puerto de Cabopino

A kikötőt a strandon keresztül gyalog is meg lehet közelíteni, bár kényelmesebb autó- val. (Főszezonon kívül bent is lehet általában parkolni.) A kikötő nem hasonlítható Pu- erto Banus-hoz, viszont annál sokkal barátságosabb méretű. Jellemzően közepes nagyságú hajók parkolnak itt. Ősszel és tavasszal érdemes kisétálni a hosszú móló végéig. Útközben meg lehet figyelni az igencsak hosszú bottal dolgozó horgászokat.

A kikötőben legalább 5-6 étterem is talál- ható, ezek kö- zül a Caballo de Mar-t (ko- rábbi neve: El Puerto) és az Albert’s Bar & Grill-t nyugodt szívvel tudom ajánlani.

Restaurante Da Bruno

Egyik kedvenc éttermünk az országút (A-7) északi oldalán, aminek több oka is van (bár egyszer pár évig tartottunk egy kis „mosolyszünetet”). Az étlap az olasz és a tipi- kus spanyol konyha keveréke – a legfinomabb paradicsomleves, tészták, pizzák, ha- lak, sültek. Nagy a bor választék is, de mi általában csak a ház fehér borát, egy rueda- i verdejo-t szoktunk iszogatni.

Tipikus gyerekbarát családi étterem, amely a hét minden napján nyitva van és a konyha folyamatosan működik, azaz nem zár be délutánonként.

Még nyáron is kifejezetten kellemes a terasz a hatalmas tűlevelű fák árnyékában.

Döss

Csak rövid idővel ezelőtt nyílt meg ez a luxusétterem, amt szintén a Da Bruno család épített, állítólag 10 millió € banki finanszírozásból. Álljunk be a majdnem üres mély- garázsba, menjünk fel a földszintre, ahol az elhúzható tető alatt egy pezsgő bárt talá- lunk. A Döss egyszerre étterem és rendezvényközpont, bár az emeleti termek még nincsenek befejezve.

A konyha fúziós ázsiai. Elsőosztályú alapanyagokat használnak és láthatólag profik a szakácsok is.

Vasárnaponként „brunch” van, zenei kísérettel. Főszezonban érdemes előzetesen asztalt foglalni. A menü spanyol és japán előételekből, hatalmas egybesült marhából áll és többféle desszert közül is választhatunk.

Sitio de Calahonda (Mijas)

Cabopino határában véget ér a marbella-i municipio és kezdődik Mijas. Sitio de Cala- honda (SdC) minden csak nem egy turista látványosság – ide hagyományos turista a lábát csak véletlenül teszi be és ez rendben is van így. Mégis érdemes foglalkozni vele, mert egy különleges településsel állunk szemben.

Bár a település jogilag Mijas-hoz tartozik és az ingatlantulajdonosok oda fizetik az adót, SdC-t „de facto” az Entidad Urbanistica Colaboradora irányítja, aminek a helyi lakó- közösségek elnökei a tagjai. Ez a szervezet az adón felül hozzájárulást szed a lakó- közösségektől és abból finanszírozza a közbiztonságot, az útkarbantartást és általá- ban a település üzemeltetését. Egy lakásra 168 € hozzájárulás esik egy évben, azaz az EUC éves bevétele több, mint egymillió €. Úgy tudom, hogy a Mijas-nak fizetett adókból szinte semmi sem folyik vissza ide.

Bár szokatlan a konstrukció, az eredménye látványos. A településkép alapján akár Ausztriában is lehetnénk.

A képen: kilátás SdC-ról naplementekor. Jobbra lent a Don Carlos Elviria-ban.

A legenda szerint a települést Don José de Orbaneja „találta ki” 1963-ban, azaz ő kezdte el az ingatlanfejlesztést, ami a 2008-ban kezdődött válság előtt érte el a csúcs- pontját. A település legalább négy kilométer hosszú, kacskaringós főutcája az ő nevét viseli

SdC-n nagyjából 6.200 lakás (zömmel lakóparkokban található apartmant) található. A lakosok száma az éven belül – becslésem szerint – 5.000 (november, február) és

25.000 (húsvét, augusztus, karácsony) között ingadozik, akiknek csak a töredéke a spanyol és / vagy állandó lakos.

Luna Beach

Calahonda legismertebb strandja a Luna Beach, ahol szerencsés esetben egy igen egyszerű parkolóban lehet megállni az autóval. A strand nem túl szép, de a helyi chiringuito népszerű hely, hétvégén élő zenével.

Az utóbbi években természetesen itt is kiépítették a fából készült tengerparti sétányt, amely különösen közvetlenül napfelkelte után hangulatos.

La Siesta Golf

SdC golfpályája, aminek az a sajátossága, hogy egy meredek hegyoldalon található. Gyönyörű kilátás nyílik az étterem teraszáról, ahol igen jutányos áron tudunk egy kel- lemes, háromfogásos ebédet elkölteni.

Avenida de España

A körút nyugati szektorában található a legtöbb helyi étterem – olasz, kínai, svájci és spanyol is. Érdemes kiemelni az ír Harp Bar-t, amit magyarok üzemeltetnek és ahol bármilyen focimeccset meg tudunk nézni pár korsó sör mellett.

La Tabla Belga

Közel az A-7-hez találjuk a La Tabla belga vendéglőt. Pénteken és vasárnap korlátlan mennyiségű fazékban főtt kagylót lehet fogyasztani „pomme de terre”-rel, mártásokkal, pár korty kitűnő borral5. Amennyiben a hét más napjain választjuk ezt a kissé autópá- lya-zajos helyet, nem baj. Ugyan nincs a fantasztikus kagylómenü, de a gazdag euró- pai-spanyol étlapról kagylót is, mást is választhatunk.

Urb. Miraflores (Mijas)
El Oceano Beach Hotel & Restaurant

Belépünk az ajtón, átsétálunk a tengerparti teraszra és rögtön úgy érezzük magunkat, mint 2052-ben Brighton-ban. Itt csak zavaró a spanyol szó, angol a „hivatalos nyelv”.

Egy luxus szálloda és étterem komplexumban vagyunk, ahol halk zene szól és a kli- entúra 95 %-a nyugdíjas angol. Kiváló vacsorázó hely.

Érdemes megjegyezni, hogy az elegáns környezet és a csodála- tos fekvés ellenére az árak ér- demben nem magasabbak, mint más ismert helyeken.

A menü nemzetközi, erős ázsiai„beütéssel”. Itt kínálják a legjobb indiai „curry”-ket a parton.

Egy dologgal érdemes vigyázni. Erősen reklámozzák a vasárnapi „brunch”-ot. Mi két- szer próbáltuk ki: először és utoljára, mert a híres „brunch” nem más, mint egy minima- lista hétvégi étlapról választható egyszerű ebéd.

La Cala (Mijas)

La Cala egy kellemes, „egyemeletes” tengerparti település, ahol még élnek „őslako- sok” is, főleg az idősebb generációból. Híres a Bolhapiac (Mercadillo Generalista), amit egész évben szerdán és szombaton tartanak 9-14 óra között a vásártéren.

Parkolni nehéz, de a főtéren jól lehet üldögélni és „semmit tenni”. BJ levelezőnk három éttermet is ajánl:

Wok Costa del Sol

Az A-7-tól északra, a piactér mellett található. Korlátlan fogyasztás változatos ázsiai ételekből. A kategóriájában a jó átlagot képviseli.

Albahaca

A szépnevű Parque de la Butibamba oldalában található. Ez kifejezetten spanyol hely, egy kedves házaspárral, jó étlappal, színvonalas, házias napi ajánlatokkal.

Osteria la Scala

Még a benzinkút előtt, közelebb Sitio de Calklahonda-hoz található az Osteria la Scala nevű olasz étterem magyar tulajjal, magyar főpincérrel és még pár magyar közreműködővel. A megtaláláshoz GPS erősen ajánlott.

Ez egy elegáns hely, az árszínvonal kb. olyan, mint a Da Bruno-ban. Én egy hallevest és utána egy pizzát ettem, mindkettő kiváló volt, főleg a leves.

Fuengirola

Következő állomásunk, Fu- engirola nyáron egy igazi ten- gerparti nagyváros akár250.000 „emberrel”. Azért nem„lakost” írok, mert azok száma„csak” 75.000, de ezzel is itt a legmagasabb a népsűrűség a megyén belül: 7.270 fő/km2. (Összehasonlításul: Benaha- vis népsűrűsége csupán 55 fő/km2.)

Plaza de España

Parkoljunk le a tér alatti parkolóban. Amikor feljövünk a felszínre, vessünk egy pillan- tást a vakítóan fehér Parroquia de Nuestra Señora de Carmen-re és jobbra tőle az Ayuntamiento épületére. Mostanra valószínűleg már feltűnt az irtózatos rikácsolás, ami a park fáin lakozó madaraktól származik. Barátpapagájok laknak itt nagy számban, akik őseit az 1980-as években hozták be madárkereskedők Dél-Spanyolországba Ar- gentínából.

Museo de Historia de la Ciudad

Ismerkedésünket a várossal kezd- jük a szerény méretű városi múze- umban, ami az Ayuntamiento épü- lete után található. Itt megismer- kedhetünk a város történelmével

– a föníciaiaktól napjainkig.

Bioparc

Fuengirola leghíresebb attrakci- ója, a Bioparc a múzeum mögötti utcában található. Igen rendezett, tiszta, szépen karbantartott állat- kert, ahol mindenképpen érde- mes eltölteni legalább egy órát.(A képen a park1 bejárata lát- ható.)

Főleg trópusi állatokat, madarakat fogunk látni. Néhány kifutó úgy van kialakítva, mintha valamilyen ősi romváros lenne. Az egyik kedvencem ez a hatalmas fa.

Talán félig kész zebrák pihennek az árnyékban?

Tanicos

Amennyiben ügyesen időzítet- tük az eddigi kirándulást, ak- kor pontban kettőkor érkezünk a Bioparc-hoz igen közel lévő Tanicos étterem elé, amelyik az egyik igazi kedvencünk már közel 15 éve a Costa del Sol- on (Calle Blas de Lezo). Itt semmi sem változott az évtize- dek alatt, sem a személyzet, sem az étlap és talán még az árak sem.

Viszont fontos figyelembe venni, hogy az étterem minden kedden és nyáron egy bő hó- napon át zárva van. Asztalt foglalni erősen ajánlott néhány nappal korábban, különösen a hétvégére, amikor a helyet szabályosan megszállják a 6-10 fős – általában nem túl csendes – spanyol családok.

Carlos, a kolumbiai főpincér barátságosan, de kissé sietősen fogad minket, majd ké- sőbb az asztalnál részletesen felsorolja a napi specialitásokat. Ezt mindig nagy figye- lemmel hallgatjuk végig, aztán megrendeljük a szokásos

  • avokádó tartárt királyrákkal és málnaecettel („Tartar de aguacates con langosti- nos y vinagreta de frambuesa”),
  • sült articsókát zöld spárgával és gratinált garnélarákkal („Alcachofas con espár- ragos verdes y gambas gratinadas”),
  • tintahaltól fekete sült tésztát gombával, garnélarákkal és kagylóval („Fideos negros salteados con setas, gambas y vieiras”)
  • és egy ízletes bélszínt.

 

Meg kell említeni a kiváló borválasztékot és a desszerteket is, különösen a fehér cso- koládé „levest” naranccsal és erdei gyümölcsökkel „Márton módra” („Sopa de Choco- late Blanco con Bizcocho de Naranja y Frutas del Bosque”) valamint a tiramisút.

Plaza de la Constitución

A Plaza de la España-tól jó tíz- perces séta a város főteréig, a Plaza de la Constitución-ig, ami alatt különben szintén mélygarázs húzódik.

Ezt a teret elsősorban az idő- sebb generáció képviselői kedvelik, esténként szívesen űldögélnek itt, élvezvén a nyugdíjas éveket és a turisták forgatagát.

La Galeria Gastromercado

A térről a Calle España-n induljunk el a tengerpart felé. Hamarosan, a posta impozáns épületével pont szemben megpillantjuk a nemrég megnyílt hangulatos gasztropiacot, ami leginkább a Hold utcai piac galériájára hasonlít. Itt is több étterem, kávézó, söröző választékából válogathatunk.

Restaurante Oscar

A gasztropiactól párszáz méterre található az Oscar (a Calle de la Cruz 15. alatt), ahol már 10,95 €-ért kaphatunk háromfogásos menüt. Máshol eddig nem találkoztunk azzal az igazán nagyvonalú megoldással, hogy a “filléres” árú három fogást a teljes, amúgy is ritka gazdag és bőséges étlapról válaszhatjuk ki.Az alapító öregek hazahívták a fiúkat, aki egyetemi oktató volt Angliában és most a második generáció képviselőjeként működteti az éttermet a bájos thaiföldi feleségé- vel közösen, remek spanyol-thai stílusban.

Térjünk vissza a Calle España-ra (a képen) és most már tényleg sétáljunk le a ten- gerparti Paseo Maritimo Rey de España-ra.

Paseo Maritimo

Itt aztán rögtön szembejön ve- lünk a „Siófok-feeling”. A sé- tányt 5-7 emeletes lakótömbök szegélyezik több kilométer hosszan. Autóból, emberből is jóval több van a kelleténél.

Sétálhatunk balra vagy jobbra, de a legjobban akkor tesszük, ha még előtte eszünk egy nagy adag fagylaltot vagy csobbanunk egyet az óceán hűs vizében.

Puerto Deportivo

Amennyiben balra vettük az irányt, pont 800 méter múlva elérjük a Puerto Deportivo- t, ahol zömmel kisebb vitorlások lebegnek a vízen.

Ku’Damm Berlin

A kikötő környékén már nyugodtabb, békésebb a helyzet, ezért esetleg érdemes leülni a Ku’Damm Berlin teraszára. Ez egy autentikus német étterem, közvetlenül a parton. A nürnbergi kolbász és a májgombóc leves pont olyanok, mint az eredetiek. Ugyanak- kor 2019. októberében vegyesek voltak az élményeink. A sült csülök fenséges volt, de csirkeleves néven gyakorlatilag egy nagyon sűrű zöldséglevest kaptunk.

Molnar’s Schnitzelhaus

Egy kép többet mond 1000 szónál. A Magyarországról származó Molnár úr étterme15 az Osztrák-Magyar Monarchia legautentikusabb letéteményese Fuengirola-n. A bécsi- szelet bécsi, a kovászos uborka kovászos. Mi kell még?

Molnár úr étterme is a Puerto Deportivo-ban található, közvetlenül a parton, kb. 100 méterrel a Ku’Damm mellett. (A Google Maps ez esetben kifejezetten félrevezető.)

Yacimiento Arqueologico Romano

A Los Pacos negyed- ben található Fu- engirola legjelentő- sebb római kori em- léke, a Yacimiento Aequeologico Ro- mano, más néven a Finca del Secretario. Az I-V. századból származó komple- xum két részből áll: az egyik egy római halsózó üzem (ha- sonlót láthatunk Ta- rifa környékén Baelo Claudia-ban), a má- sik pedig egy fürdő.

Los Boliches

Los Boliches Fuengirola ÉK-i városrésze. Már a föníciaiak is megtelepedtek itt és a rómaiak idejétől kezdve jelentős halászfalu volt. Fuengirola többi részével ellentétben errefelé kevesebb az új magasház és az egész negyed megőrzött valamit az eredeti

„charm”-jából.

Centro Comercial Miramar

Fuengirola talán legnagyobb bevásárlóközpontja az A-7-es mellett fekszik. Leginkább a MOM Parkra emlékeztet, sok üzlettel, mozival. A tetőn go-kart pálya található, a 8- 16 éves fiúk „imádják”.

WOK Directo

Egyik kedvenc fueringola-i éttermünk a Miramar-tól nem messze található, elég fura címen17. Parkolni előtte vagy mellette az árnyékban érdemes. Ez egy tipikus ázsiai stílusú „all-you-can-eat” étterem, ahol 20 €-ból kényelmesen meg lehet ebédelni. Déli 1-kor nyitnak és akkor még általában kevesen vannak, de három körül már tetőzik a forgalom.

Leves, sült kacsaszeletek tortilla-val, zöldségekkel valamint hideg-meleg előételek és főételek közül lehet válogatni. Népszerű a vendég által összeválogatott alapanyagok- ból készülő wok (fénykép az előző oldalon). A másik szakács pedig örömmel süt ne- künk rákokat, halakat, húsokat.A maga nemében évek óta megbízható, jó minőségű étterem. Nem csak a felnőttek, a nagyobbacska gyermekek is örömmel látogatják.

Még folytatjuk az utat, egészen Torremolinos-ig. Telki, 2019. november 13.

Réthy Imre

Tartalom

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

TOPICS

GET IN YOUR MAIL

CONNECT WITH US

Move2Marbella
21:22

Found what you were looking for?

Let me help you
Move2Marbella
Move2Marbella
Found what you were looking for?
22:24
Let me help you