Ádventi kirándulás: Rute és Mollina

Már megint a Sur Alemán adta az ötletet a vasárnapi kiránduláshoz. A cikkből kiderült, hogy egész Andalúziában advent idején nagy divat a betlehem építés, illetve a 2018 évvel ezelőtti események eljátszása korhű kosztümökbe öltöztetett amatőr szereplőkkel. Mivel nem vagyok nagy híve a tömegeknek, én inkább a betlehem múzeumokat választottam – az más kérdés, hogy a Nagy Tömeget így sem sikerült elkerülnöm, sőt.

Első utam Rute településre vezetett, ami a Cordoba-ba vezető út mellett fekszik, nem sokkal Antequera-tól északra. Rute így néz ki a távolból:

Akár egy rendes Fehér Falu is lehetne….. Erre mondják, hogy a látvány néha csal. Rute valójában egy múzeum falu, ami nem is lenne baj, ha a „múzeumok” nem nyilvánvalóan kereskedelmi célokat szolgálnának. Az egyik például az ánizzsal ízesített szeszes italok történetét és jelenét mutatja be2.

Ádvent 2. vasárnapja lévén utam első állomása a világ legnagyobb, csokoládéból készült betleheme volt.

A helyszín megtalálása nem bonyolult: autózzunk keresztül a falu fő- utcáján és a falu szélén a körforgalomban haladjunk tovább Lucena irányába 750 métert. Egy jó tanács. ne menjünk az ádventi időszak hétvégéjén! Amikor én

voltam, parkolni alig lehetett a kaotikusnak tűnő viszonyok között és amikor megláttam a sor végét, majdnem visszafordultam.

Aztán inkább úgy döntöttem, hogy felveszem a legártatlanabb mosolyomat és beállok a sor elejére, mintha a világ kezdete óta ott álltam volna. Magam elé engedtem egy több gyerekes családot és már bent is voltam a Galleros cég üzemében és innen már tényleg csak ½ órába tellett, míg eljutottam a csoki betlehemig.

Megspórolva kb. két-három óra sorbaállást, megállapítottam, hogy az ötlet zseniális – ennél jobb és olcsóbb márka- reklámot nehéz elképzelni a karácsonyi főszezonban. (A képen az állandó kiállítás egyik alkotása – természetesen csokoládéból.)

Igen, ez mind csokoládé! Középen Bábel Tornya.

Római marcipán katonák:

József, Mária és Jézuska:

A csoki betlehem főbb adatai:

  • négy hónap alatt készült el,
  • 7 cukrászmester dolgozott rajta,
  • 400 kg csokoládét használtak fel és
  • 52 négyzetméter az installáció alapterülete.

 

Még néhány különlegesség:

Utunk következő állomása a Betlehemek Múzeuma (Museo de Belenes) Mollina- ban (a Granada-Sevilla autóút mellett, a 138.kilométernél található kijárat déli ol- dalán), de szép időben érdemes egy kis kitérőt tenni az Embalse de Iznájar-hoz (víztározó, gát és erőmű). A kis képen az autóút a gáton.

A természet és a túrázás kedvelőinek szintén érdemes megállni az előző oldalon sze- replő térképen bejelölt, Cuevas de San Marcos faluban található Centro de Interpre- tación Senda de los Milenios-nál, ami a honlap szerint egyrészt bemutatja a környék történelmét, hegyeit, erdeit, valamint több gyalogtúra kiindulási pontja. A közelben (elv- ben 17 perc séta) van a védett denevérkolónia miatt nem látogatható Cueva de Belda, amelyet már a neandervölgyi emberek is lakóhelyként használtak.

A Centro de Interpretación felett emelkedik a Falla de la Sierra del Camorro, egy ha- talmas és látványos karszt sziklafal. A hegy legmagasabb pontja 907 méteren található a tengerszínt felett és a sziklafal hossza 3.700 méter.

A Sierra del Camorro a távolból. A hegy lábánál Cuevas de San Marcos falu.

Innen további 35 kilométer autózás után eljutunk a Museo de Belenes-hez, ahol tágas parkoló és minimális tömeg vár minket. A múzeum egész évben nyitva van, de nyilván az ádventi időszakban fogadja a legtöbb látogatót. A kiállítás több, mint 60 betlehemi összeállítást mutat be a világ minden tájáról, ízlésesen megvilágítva és a négy nyelvű ismertető szövegek is magas színvonalúak. Már csak a témaválasztás miatt is sok az ismétlés, de néhány installáció akár művészi értéket is képviselhet. Kifejezetten jól szórakoztam azon, hogy a betlehemi születési jelenetet hogyan helyezték el a legkülönfélébb környezetben. A múzeumot kifejezetten lehet ajánlani bibliaoktatási célból a 10-14 éves gyermekeknek.

A lenti képen Bábel tornya és Noé bárkája:

Jézus beteget gyógyít:

Angyali üdvözlet:

Ádventi

Oroszországból     szeretettel.     (Jobbra fent egy Bolíviából származó alkotás.)

Részletgazdag piaci jelenet:

Karácsony Andalúziában:

A múzeum honlapja: http://www.museodebelenes.com/.

 

Amennyiben választani kell Rute csokoládé betleheme és a múzeum között, akkor nem kérdés, hogy ez utóbbi sokkal komolyabb értéket képvisel (udvarias megfogalmazás).

 

Sitio de Calahonda,

 

2018., Ádvent 2. vasárnapja

Réthy Imre

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

TOPICS

GET IN YOUR MAIL

CONNECT WITH US

Move2Marbella
21:22

Found what you were looking for?

Let me help you
Move2Marbella
Move2Marbella
Found what you were looking for?
22:24
Let me help you