Benalmadena és Torremolinos

Benalmadena
El Higuerón

Az előző kirándulást Mijas Pueblo-ban fejeztük be és azt tanácsoltam, hogy nagyjából 13:57-kor érkezzünk Benalmadena-ba, a El Higuerón étterem parkolójába. Több okból is egyik kedvenc éttermünk ez a hely:

  • kiváló a konyha,
  • mindig profi a kiszolgálás,
  • egyedülálló a kilátás.

Ez egy asturias-i stílusú étterem, de természetesen hagyományos spanyol ételek is kap- hatóak. Előételnek a homár koktélt (Nuestro Salpicón de Mariscos), a szárnyas májpásté- tom variációt (Milhojas de Foie) és az ibériai sonkát ajánlom.

Főételből hatalmas a választék, én a Fabada Asturiana-t emelem ki. Pont olyan, mint egy kiadós, magyaros paprikáskrumpli, csak ez burgonya helyett nagy szemű babból készül. Vigyázat! Egy teljes adagba – főleg előétel után – könnyen bele lehet halni. Max. ½ adag per fő az ajánlott mennyiség.

 

A lenti képen pedig egy ropogós malaccomb mosolyog.

Megvilágosodás (Enlightment) Sztúpa

Szintén az AP-7 217. kilométernél található kihajtótól érhetjük el ezt a 2003-ban át- adott buddhista építményt, amely a maga nemében a legnagyobb a nyugati világ- ban: magassága eléri a 33 métert

A sztúpa (szanszkrit stūpa, halom) a buddhista építészet egyik jellegzetes alakja. Egyike a legrégebbi buddhista vallási építményeknek, kezdetben egyszerű földhalom volt, amelybe Buddha ereklyéit temették. A legenda szerint Buddha halála után a tes- tét elhamvasztották, és a hamvait nyolc sztúpába osztották szét. Az i. e. 3. században Asóka felnyittatta ezeket a sztúpákat, és a hamvakat szétosztotta az általa épített több ezer sztúpában.

 

Egy sztúpa alapvetően az alábbi öt építőelemből áll:

  • egy négyszögletes alap
  • egy félgömb alakú boltozat
  • egy kúp alakú csúcs
  • egy sarló
  • egy korong

Mindegyik elemnek gazdag szimbolikája van, és megfelel az öt elem (föld, víz, tűz, levegő, űr) valamelyikének.

Mindenképpen érdemes belülről is megtekinteni a sztúpát. Egyrészt nagyon különleges szobrokat, tár- gyakat láthatunk, másrészt bete- kintést nyerhetünk a buddhizmus világába is.

Pillangók Háza (Mariposario de Benalmadena)

A sztúpa mellett található ez a hangulatos látványosság. Ideális program 3-99 éves kor között. Nagyjából 1.500 exotikus pillangó repdes egy trópusi növénykertben, ahol még egy kisebb vízesés is található. Látható egy méretes leguán is.

Tivoli World

Pár kilométerrel Malaga irányában, az Av. del Tivoli-n található ez a Vidámpark. Jó tíz évvel ezelőtt egyszer voltunk itt, de nem hagyott a látogatás mély nyomokat bennünk.

Teleférico (Kabinos Felvonó)

A Tivoli mellől indul a kabi- nos felvonó, amivel egy nagy, Benalmadena felett magasodó hegyre (Monte Calamorro) tudunk feljutni.

Az út kb. 20 percig tart egy irányban és amennyiben szeretnénk a hegy tetején egy madárbemutatót is megnézni, akkor célszerű ¼ – ½ 1 között elindulni felfelé.

Benalmadena
Monte Calamorro

771 magas eme hegy, aminek a tetejéről szép időben lélegzetelállító a kilátás. Azért egy kis szélre mindig számíthatunk idefent. A fő attrakció a közeli Sas Völgyben (Vallede los Aguilas) pontban déli 1 órakor kezdődő madárbemutató, ahol elsősorban sa- sokat és sólymokat láthatunk magasan körözni, majd leszállni a gondozók kezére.

Selwo Marino

A Teleférico alsó végállomásától párszáz méterre található a Selwo Marino, a tengeri állatok állatkertje. Nagyon szép, rendezett parkot láthatunk és különösen szimpatikus, hogy itt is rendszeresen tartanak bemutatókat a láthatólag szakértő gondozók. Én például egy trópusi madarakat bemutató prezentáción vettem részt és sok új ismerettel gazdagodtam.

Flamingók és pingvinek:

A legnépszerűbb látványosság természetesen a delfin show, annak ellenére, hogy több országban eléggé rá jár a rúd újabban az ilyen látványosságokra, sőt van, ahol már be is tiltották a delfinek és bálnák fogvatartását. Ezzel együtt, nekem tényleg tetszett a bemutató.

Star Bar

A Selwo Marinából induljunk a tengerpart felé, ahol a parti sétányon beülhetünk akár egy magyar üzemeltetésű kisvendéglőbe is. A Star Bar10 arról híres, hogy Tamás, a hely üzemeltetője, rendszeres időközönként találkozót és vacsorát szervez itt a Costa del Sol-on dolgozó, vagy csak turistáskodó magyaroknak. Én két alkalommal vettem részt ezeken a partykon, mindkét alkalommal 20-30 között volt a résztvevők száma.

Puerto Deportivo

Andalúzia legnagyobb kishajós kikötője több, mint 1.100 kikötőhellyel rendelkezik. Egyértelműen ez Benalmadena turisztikai központja, enyhe „Siófok feeling”-gel. Szám- talan üzlet, étterem, bár is található errefelé és szerencsére van egy meglehetősen tágas földalatti parkoló is.

A kikötő legérdekesebb tulajdonsága azonban az, hogy építészetileg nagyon szerencsésen kombinálták a lakóházakat és a kikötőt. Garázs helyett itt hajóbeálló tartozik az apartmanokhoz.

Természete- sen egy sor tengeri kirándulás is indul innen. Mi pl. a„speedy boat”.ot próbáltuk ki két teenager-rel, de lehet ten- geri horgásztúrára is hajót bérelni.

Sea Life

A Puerto Deportivo egyik fő attrakciója a Sea Life, ami konkrétan egy hatalmas akvárium, ahol főleg a trópusi halfajtákat mutatják be. Számomra nagyon érdekesek voltak a medúzák is, akik a tengerben nem néznek ki ilyen „barátságosan”.

Arroyo de la Miel
Pescadería Los Melizzos

Utunk utolsó benalmadena-i állomása egy igazi kuriózum Hajnalban, reggel halpiac (kb. 11-ig), déli 1 órától viszont étterem! Mindenképpen erősen ajánlott asztalt foglalni előre. Döntően környékbeli spanyolok látogatják, sokszor családostól.

Az étterem két részből áll: van egy bár, ahol egyszerűbb dolgokat, például salátákat, főtt rákokat lehet kapni. Aztán van az étterem a teljes étlappal. Itt minden alapanyag nagyon friss és akár magunknak választhatjuk ki a megsütendő gyönyörű rákokat vagy halakat. A paella a tenger gyümölcseivel is igazán kiváló és látványnak sem utolsó.

Torremolinos

Torremolinos az első Malaga közeli település volt, ahol a mára horribilis méreteket öltő tömegturizmus felütötte a fejét az 1950-es években. Érdekes, hogy ebben a folyamatban – akaratlanul – kiemelkedő szerepe volt egy csinos francia színésznőnek is. Róla később még méltó módon megemlékezünk.

 

Őszintén megírom, hogy életemben csupán háromszor jártam Torremolinosban – legelőszőr 2018-ban. Így élményeim bemutatása meglehetősen rövid terjedelmű lesz.

 

Azt azért érdemes bevezetésként rögzíteni, hogy Torremolinos a mai napig a tömeg- turizmus fellegvára, számtalan tengerparti és nem tengerparti szállodával, az általunk megszokottnál érdemben olcsóbb apartmanokkal. Itt gyakrabban látni hátizsákos turistát, mint Marbella-n. Ezzel együtt a fű itt is zöld, a tengerpart homokos, a sör hideg

– mi kell még a boldogsághoz a nyaralás alatt? Nagy előny még, hogy a repülőtér vonattal 10 perc alatt elérhető és Malaga belvárosa sincs autóval messzebb, mint 20 perc.

Jardín Botánico Molino de Inca

Aki egy kis nyugalomra vágyik ebben a nyüzsgésben, látogassa meg ezt a csendes és hangulatos botanikus kertet, közel az AP-7 autópályához.

Több, mint négy hektáron több száz növényfajtával találkozhatunk, köztük 150 féle pálmafával. A területen több forrás is található, amikkel évszázadokon keresztül mal- mokat működtettek – innen ered a park mai neve is.

A parkot kényelmesen bejárhatjuk egy óra alatt.

Belváros

Próbáljunk leparkolni az Avenida de los Manantiales közelé- ben és sétáljunk el a Hotel Elegance Adriano tűzfalához. Ko- moly meglepetés fog minket érni, mert Brigitte Bardot néz le ránk, meglehetősen szigorúan.

Az alkotást Guillermo Paz festette és 2019. júniusában adták a nagyközönségnek.

 

A ”The Night Heaven Fell” című filmet Bardot 1954-ben forgatta Torremolinos-ban, a rendező akkori férje, Roger Vadim volt. A film ellentmondásos fogadtatásban részesült mind Spanyol-, mind Franciaországban, mert a színésznő abban ruha nélkül is szerepelt, ráadásul szó volt házasságtörésről is. Ne feledjük, ez még a francoizmus „fénykora”

Brigitte Bardot divatba hozta Torremolinos-t, egyre-másra tűntek fel az akkori celebek: Gala Dali toplessben flangált a strandon, Frank Sinatra megütött egy fényképészt az egyik szállodában, Antony Quinn meg egy helyi bandában saxofonozott. Aranyidők lehettek és innen már nem volt megállás. Torremolinos-t kinevezték a Costa del Sol Saint-Tropez-ének. Szép történet. A „Jet set” mára ugyan átköltözött Puerto Banus- ba, de a turizmus töretlenül virágzik.

A Costa del Sol-t Estepona-tól Torre- molinos-ig bemu- tató ötrészes soro- zatunk itt véget ér.

 

 

Sitio de Calahonda, 2019. december 3.

 

Réthy Imre

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

TOPICS

GET IN YOUR MAIL

CONNECT WITH US

Move2Marbella
21:22

Found what you were looking for?

Let me help you
Move2Marbella
Move2Marbella
Found what you were looking for?
22:24
Let me help you