Bérlés és vásárlás

Belső Nóra

Mindegy, hogy hol is van az otthon, egy biztos: ott, ahol a szeretet van.

A legtöbben egy nyaralás során szeretnek bele Andaluziába és már haza se akarnak menni. Érthető hiszen jó az idő, ízletesek az ételek, az emberek pozitívan állnak egymáshoz és a nyelv is könnyen megtanulható. Az is fontos szempont, hogy ha kell autóval is le lehet vezetni, bár elég kimerítő út, de 3000 km még nem a világ vége, 1-1 pihenőt beiktatva, gyönyörű tájakon keresztül lehet eljutni Európa legnaposabbb részére.

A Costa del Sol-on, Marbella- és környékén folyamatosan bővülő ingatlankínálattal és sok-sok információval várjuk az oldalra látogatókat. Irodánk több száz más ingatlanirodával és fejlesztővel kötött megállapodásnak köszönhetően Nálunk szinte a teljes ingatlan kínálatot megtalálja.

Hasznos tudnivalók

Rövid távú bérlés

Általában 1-2 hétre ritkábban 1 hónapra szóló bérlés. Napi 50€-tól lehet találni 1 szobás lakásokat. A tengerparthoz közeii bérlemények átlagos ára napi 100€-tól indul.

Hosszú távú bérlés

Általában 11 hónapos bérlést jelent, az ár kb. 500€-től indul egy egyszobás lakás esetében. Sokszor több hónap előrefizetést, 2 hónap depozitot kérnek a tulajdonosok.

Ingatlan vásárlás

Átlagosan 150.000€ -tól lehet kapni 1-2 szobás lakást. Amelyek jobb helyen, közelebb a tengerhez, esetleg tengeri kilátással, az árak jelentősen magasabbak is lehetnek.

Ez általában azt jelenti, hogy hetente, minimum 4 vagy 5 napra maximum pár hétre a tulajdonos bérbe adja az ingatlanját. Az ilyen célra kiadó ingatlanok általában fel vannak szerelve légkondícionálóval, mikrohullámú sütővel, kávéfőzővel és szinte mindegyikben van hűtőgép, mosógép és televízió is (főképp spanyol csatornákkal). Internet általában nincs és meglehetősen drágák a különféle adatcsomagok valamennyi szolgáltatónál. (10-20 € / 1 GB) . Érkezéskor legtöbb helyen depozitot kérnek, ami arányos a bérleti díjjal és a bútorok minőségével ( kb 200-300 €). A deposit visszajár, ha távozáskor mindent rendben hagynak ott az bérlők. A rezsiköltségeket nem a bérlő fizeti, ezt rendszerint belekalkulálják a bérleti díjba. Az energia-felhasználás tartogathat némi meglepetést a tulajdonosoknak, hiszen ha a bérlő, figyelmetlen és egész nap bekapcsolva felejti, esetleg szándékosan kapcsolja be a légkondícionálót, hogy mire feljön a partról hideg lakás fogadja, akkor képes több száz euro-s villanyszámlát produkálni egy hét alatt is. Ezt különféle módokon próbálják kivédeni a tulajdonosok, például mérő-óraállást rögzítenek érkezéskor és egy adott mértéknél nagyobb fogyasztás esetén levonják a depozitból. A másik módszer, hogy mint a szoláriumban, pénzbedobással működik a légkondícionáló és lekapcsol automatikusan (ez nagyon kevés helyen van), de van olyan is aki egyszerűen kikötteti a légkondícionálót az ingatlan elektromos hálózatából. Távozáskor a bérlőnek nem kell takarítani, minden esetben a tulajdonos gondoskodik arról, hogy a következő érkezőt tiszta lakás, friss ágynemű várja. A jól felszerelt, szépen bútorozott lakásokat hamar lefoglalják, aki az utolsó pillanatban keresgél, némi szerencse kell hozzá, hogy igényeinek megfelelő szállást találjon. A szobák száma minden esetben azt jelent, hogy a nappalin kívül még hány szoba van. Sok múlik azon, hogy hol van az ingatlan (Malagától – Marbella-ig drágul, majd Estepona felé ismét csökkennek az árak) , mennyire közel a tengerhez (a tengerre nézőek a legdrágábbak, majd a tengerhez közeli és végül a távolabbi helyek, melyekről csak autóval lehet lejutni a tengerhez).

Fontos még, hogy milyen időszakban szeretnénk nyaralni. A márciustól az időjárás fokozatosan javul, a helyiek a Húsvétot tekintik a szezon kezdetének, hiszen ilyenkor van a tavaszi szünet és egy hétig (Semena Santa) a felnőtt lakosság többsége sem dolgozik. (azeurópai országok között az egyik legtöbb munkaszüneti nap egy évben Spanyolországban van Európában). Július – augusztus a főszezon, ezek a legnépszerűbb hónapok, mert az iskolai szünet is akkor van. (Pl. 2 szobás apartman elő-, és utószezonban 500-600 €/hét főszezonban 800-1200 €/hét) Az időjárás még szeptemberben, októberben, sőt novemberben is kiváló, de szeptember első-második hetét követően sokkal kevesebben vannak az éttermekben, strandokon, szórakozóhelyeken.

A hosszú távú bérlés esetén a bérlő minimum 11 hónapra szóló szerződéssel, egész évre kibéreli az ingatlant és fizeti a víz és áramfogyasztást. 3-6 hónap nem számít hosszú távú bérlésnek, különösen akkor nem, ha ez a pár hónap a főszezonra esik, ugyanis a nyári hónapokban nagyjából annyiért adják ki az ingatlanokat hetente. A hosszú távú bérlés előnye, hogy relative olcsóbban lehet bérelni, hátránya, hogy el kell köteleznie magát a bérlőnek legalább 11 hónapra. Ahogyan haladunk a főszezon felé, a tulajdonosok, egyre inkább próbálják bebiztosítani azt, hogy a bérlők a szezon végével ne lépjenek ki a szerződéses viszonyból, ezért nem csak 2 hónap depositot kérnek el, hanem sokszor több hónapra előre ki kell fizetni a bérleményt. Ilyen esetben ugyanis, ha valaki a szerződés lejárta előtt akar elmenni az ingatlanból, akkor a deposit nem jár vissza. A bútorok minősége általában közepes, vagy inkább rossz, ezért az átlagos bérlő legszívesebben bútor nélkülit választana, azok aránya viszont nagyon kevés, a kiadó ingatlanok egytizede csupán.

Malagától Marbella-ig és a hegyvidéktől a tengerig figyelhető meg drágulás, igaz a drágább helyeken munka is jobban van. Míg 500 euro-ért a központban a tengerhez közel, esetleg a tengerparton egy stúdiólakást lehet bérelni, addig az olcsóbb helyeken ugyanezért a pénzért már 2 vagy 3 szobás apartment kaphatunk. Aki a központba jár dolgozni annak megfontolandó, hogy az üzemanyagköltség elérheti azt a különbözetet, amit megspórolt a bérleti díjon, vagyis 200-300 euro-t is el lehet autózni egy távolabbi lakópark és a munkahely között havonta, nem beszélve az úton eltöltött idővel.

A hosszú távú bérlés során a legtöbb tulajdonos elvárja, hogy a villany illetve víz-számlát a bérlő a nevére irassa. Ez még a villany esetében elfogadható mértékű, kb. 30-40 euro, de a víz-óra átírásért a szolgáltató például 160 euro-t kér. Ha a bérlő nem iratja át a nevére a rezsiszámlákat, akkor előfordulhat hogy nincs minden számla befizetve és a szolgáltató egyzerűen lekapcsolja a vizet vagy a villanyt. Ilyen esetekben nem cask az elmaradt számlát kell befizetni, hanem a lekapcsolás és visszakapcsolás díját is. Ha a lakásban a használat során tönkremegy a vízmelegítő, sütő, hűtőgép, mosogatógép, televízió, akkor a tulajdonos kötelessége pótolni azt, hiszen ezek alapvető kellékei egy lakásnak. Ha viszont használat során kárt tesz a bérlő a bútorokban, akkor a szerződés lejártakor pótolnia, javítania kell, vagy ha ez nem sikerül, akkor a tulajdonos a nála lévő depozitból levonja a javítási költséget és annyival kevesebbet ad vissza.

Az alkalmi vételek (chollo, ganga) többsége már “kéz alatt” elkel, befektetni vágyó, készpénzzel rendelkező vevő mindig van, aki azonnal tud fizetni. Aki vásárláson gondolkodik és még nem tudja hol szeretne vásárolni, annak tanácsos kipróbálni egyes terülteket, pl. hosszú távú bérlésekkel és ezek után jobb döntést tud hozni. Marbella, Nueva Andalucia, Estepona és környéke az értékállósága miatt népszerű, és ha úgy hozza a sors, akkor viszonylag hamar ki lehet szállni belőle, hiszen eladható ismét. Vannak gyönyörű környezetben épített, luxusvillák, innen 15-20 km-re sőt távolabb is, de nehéz rájuk vevőt találni. Ahol kisgyerek van, ott az iskolától való távolság, ahol idősebbek vannak a családban, ott az egészségügyi ellátástól, boltoktól való távolság az, a mi visszatartja a vevőket attól, hogy egy távoli birtokra költözzenek. Az ingatlanok nagyrésze gyorsan, rossz minőségben épült fel, elsősorban nyaralónak tekinthetők. Mivel egyre többen döntöttek úgy az elmúlt években, hogy nem csak a nyaralás ideje alatt, hanem egész évben itt szeretnének élni, ezért szembesülniük kellett az apartmanok hiányosságaival. ( nem megfelelő szigetelés, nyílászárók, a fűtés hiánya a hűvösebb hónapokban, infrastruktúra hiánya) Télen ugyan nincs hideg, de a 15 fokos hőmérséklet a szobákban nem elegendő, ezért a többség a légkondícionálóval melegít, havi több száz euroért. A déli, délnyugati fekvésű lakások, a tengerparthoz közel, ahol a tengeri áramlatok kiegyenlítik a levegő hőmérsékletét, kellemesek fűtés nélkül is télen. A vásárlásnál kalkuláljuk bele, hogy az ingatlan ára – új építésű ingatlanoknál nettó ár, 10% adó még hozzájön az árhoz, míg használt ingatlanoknál számolni kell  8-9% adóval is, amit szintén a vevőnek kell fizetnie, hogy a nevére kerüljön az ingaltan. A vásárlást minden esetben ügyvéddel kell intézni, aki általában a vételár 0,5-1%-át kéri el honorarium ként.

Interneten érdemes hirdetni pl. az Airbnb, Holidaylettings, Booking.com oldalakon. Érdemes minél részletesebb leírást feltenni az ingatlan felszereltéségről és a környezetéről, a jelentkezők így is rengeteg kérdést fognak feltenni, olyankoat is, amelyeket már feltettünk a hirdetésre. A Junta Andaluciá-nál be kell regisztálni az ingatlant, kapunk egy regisztrációs számot, ami előfelétele a lakás kiadásának. Ha ezt elmulasztjuk, elképzelhető, hogy egy ellenőr jelentkezk be, mint nyaralni vágyó érdeklődő és miután lefoglalta az ingatlant, komoly bírságot szab ki. A részletek ezena linken olvashatók.

Marbella és környékén lévő lakóparkok térképe

Gyakori kérdések

A használt ingatlan vásárlás előnyei

A használt ingatlanok esetén Ön pontosan, a valóságban láthatja a kínált ingatlanokat, szemben az új építésűekkel, ahol sokszor még csak épülő félben, vagy csak a tervasztalon léteznek az ingatlanok. Így nem szükséges elképzelni, hogy fog kinézni a lakás, a ház, milyenek lesznek a szobák, mellékhelyiségek, a burkolatok, a felszerelés, és milyen lesz a fekvése, a kilátás, a terasz stb.
A használt lakásokba azonnal beköltözhet, nem kell várni annak felépítéséig. Másik nagy előnye használt ingatlant venni, hogy az ár sokszor alkuképes így  kedvező áron is hozzájuthat egy lakáshoz, villához. majd ízlésének megfelelően alakíthatja.
Ön még a vásárlás előtt láthatja, hogy az ingatlan milyen környezetben helyezkedik el, milyen a tereprendezés, a kert, az uszoda, mennyire könnyen vagy nehezen megközelíthető, milyen messze van a vásárlási, sportolási és szórakozási lehetőségektől.
A használt ingatlanok esetén egyszerű a vásárlási procedúra, egy 10%-os foglaló lefizetése után, a maradék összeget – az esetleges hitellel együtt – a közjegyző előtt akkor kell kifizetni, amikor az ügyvéd már előkészítette az összes szükséges szerződést.
Nagyon sok használt ingatlant berendezve, bútorozottan, teljes felszereltséggel kínálnak, így ha Önnek megfelelőek a bútorok, akkor már nem kell foglalkoznia a bútorozás fáradságos és költséges feladataival.
Az ingatlan rövid, vagy hosszú távú bérbeadási lehetősége azonnal igénybe vehető, így elképzelhető, hogy a ma megvásárolt ingatlant már holnap bérbe tudja adni.
Használt ingatlan ajánlatunkban több mint 25.000 ingatlan közül válogathat Costa del Sol-on

Ezek az ingatlanok vagy éppen most épültek fel, vagy a tervező asztalon vannak készen az építkezés megkezdésére, de az is lehetséges, hogy a néhány eladatlan ingatlan egyike, melyek egy építkezés során még nem kerültek eladásra, vagy a vevő nem tudta kifizetni a vételárat.
Ha nem áll rendelkezésére az ingatlanra fordítandó teljes összeg, akkor elég ha kifizeti a vételár 20%-át foglalóként , majd 30 %-ot az építkezés alatt és végül a fennmaradó 50 %-ot a tulajdonlap átadásakor.
Az új építésű ingatlanok száma az elmúlt években jelentősen megnőtt és ezzel a jó minőségű építőanyagok iránti kereslet is növekedett.
A különböző típusú ingatlanok széles skálája áll rendelkezésre az egyágyastól egészen a luxusvillákig
Sok ingatlan esetében Ön választhatja ki a konyha és a fürdőszoba berendezését.
Az ingatlanvásárlás finanszírozása rendszerint nagyon egyszerű folyamat, mivel az értékelés az építés befejezésekor történik és nem a vásárláskor. A tulajdon értéke a befejezéssel többnyire megnő, így a vásárló magasabb értéket vesz,

A sikeres vásárlást egy alapos kutatómunka kell, hogy megelőzze, melyben a régiókat, az eladó ingatlan típusokat, árakat is figyelembe kell venni.  A leggyakoribb hibák melyket a vásárlás során el szoktak követni:

  • nem megfelelően kiválasztott lokalizáció (bármit meglehet változtatni, kivéve az elhelyezkedést)
  • az ingatlan nehezen továbbértékesíthető
  • felújítandó ingatlan megvásárlása, jelentősen alábecsültfelújítsási költségekkel
  • jogi szempontok mellőzése

COSTA DEL SOL PROPERTY az ingatlanok széles választékát kínálja ügyfeleinek és nem erőlteti rá akaratát a vevőkre. Tanácsadóink őszinte, becsületes és segítőkész szakemberek, akik azon munkálkodnak, hogy a legmegfelelőbb ajánlatot találják meg ügyfeleiknek.

Most fees are based on the ‘declared’ value of the property, which was traditionally much lower than the actual price paid. However, under the ‘law of public fees’(Ley de Tasas, 1989), it’s no longer possible to declare a very low figure and there are severe penalties for gross under-aluation. Local authorities maintain tables to calculate the current fiscal value(valor catastral) of properties and it’s this price (or the actual price paid) which should be declared. However, if you get an absolute bargain, it may be wise to declare the market value rather than the price paid! In any case, the tax authorities(Agencia Tributaria) can still reassess a property’s value for tax purposes. It’s generally recognized that the figure in the sales deed should be around 1.6 times the fiscal value (which should still be well below the actual sales price) and in any case not less than 20 per cent below the sale price.

The fees payable when buying a property in Spain may include the following

 

Transfer Tax(resale properties only)

Resale property buyers must pay transfer tax(Impuesto de Transmisiones Patrimoniales/ITP) of a certain percentage. If the “minimum fiscal value” of the property, as per the Regional Government, is greater than the price, then the minimum fiscal valuation applies: 8% is applicable up to the amount of 400,000€ or 30,000€ in the case of garages except those belonging to the dwelling and with a maximum of two; 9% is applicable to the amount between 400,000€ and 700,000€ or between 30,000€ and 50,000€ for garages; 10% is applicable to the amount exceeding 700,000€ or 50,000€ for garages.

 

Value Added Tax in Spain (new properties only)

Value added tax(Impuesto sobre el Valor Añadido/IVA) of 10 per cent is levied on new properties purchased from a developer or builder and being sold for the first time (including a garage or swimming pool constructed at the same time). IVA is 21 per cent on building land(terreno urbanizable)bought without any immediate plans to construct a dwelling. IVA is also 21 per cent on the building of a swimming pool or other sports facilities (e.g. tennis court) that isn’t constructed at the same time as a dwelling.

 

Spanish notary’s Fees

The fees for the notary ( notario) who officiates at a sale are fixed by law and are based on a sliding scale depending on the sale price, except for when the deed doesn’t include one (i.e. when the property is a gift), when there are fixed fees for each document.The cost increases according to the number of pages or complexity of the title deed, and value of the property. The fees are usually 3000€. If you’re buying a plot in order to build a house, you must pay fees for two deeds; one for the land and another for the building.

 

Legal Fees

Legal fees for the conveyancing involved in a sale are usually around 1 to 1.5 per cent of the purchase price for an average property. The actual fee may depend on the work involved, although there’s usually a minimum charge, e.g. e1,000, and it may be negotiable on ‘expensive’ properties. Fees, which should be agreed in writing beforehand, are much lower if a lawyer is engaged to vet the sales contract only. Legal fees are payable only after you’ve received the final escritura pública after registration at the property registry office ( Registro de la Propiedad), although many lawyers demand a pre-payment ( provisión de fondos). Engaging a lawyer and paying legal fees is optional, but it’s highly recommended.

 

Municipal Added Vaule Tax (Plus Valía)

The Plus Valía tax (described earlier) can be as little as a few hundred Euros or as much as many thousands of Euros on a property with a lot of land that hasn’t changed hands in many years. This tax corresponds, by its nature, to the vendor who is responsible for its payment, unless otherwise negotiated.

a.Keresési időszak, melyben a vásárló vagy befektetni szándékozó alaposan tanulmányozza a az eladásra kínált ingatlanokat annak érdekében, hogy a számára megfelelőt megtalálja. Ebben a fázisban van a legtöbb lehetősége a vásárlőnak, érdemes kihasználni ingatlan tanácsadó segítségét, mellyel időt és energiát spórolhat meg. Egy profi szakember szinte valamennyi, a piacon eladásra kínált ingatlant meg tudja Önnek mutatni, nem szükséges több ügynökséghez fordulni, mert nagyon nagy az átfedés a kínálatok között. Két-három nagy, ismert ingatlan-adatbázisra van rálátása szinte minden irodának, így ha jól meghatározza, hogy mik az igényei, nagy valószínúséggel meg is találják azt.

b.Technikai rész: Ha sikerült kiválasztani a megfelelő ingatlant, az ingatlan tanácsadó és az ügyvéd összegyűjtik és leellenőrzik az ingatlan hivatalos papírjait. A telekkönyvi kivonat ( Nota Simple)  az egyik legfontosabb első dokumentum, melyből többek között kiderül, hogy kia tulajdonos és hogy van-e terhelési bejegyzés az ingatlanon.  Ezekbe a dokuemntumokba akkor engednek betekintést, ha a vételi szándékot foglalóval nyomatékosítja. Ez általában 5.000 €, mely teljes egészében visszajár, ha a dokumentumok átvizsgálása során valamit nem találnak rendben az ingatlannal kapcsolatban.

c.Jogi rész.  Ha mindent rendben találtak az alapvető dokumentukban, akkor 1 héten belül az ügyvéd készít egy foglalói szerződést, mely a vásárlási összeg 10%-a. Jogi értelemben foglaló lesz, mely garanciát jelent a vásárlónak, hogy az eladó másnak nem adja el az ingatlant,  hiszen akkor a kapott foglaló dupláját kellene viszsafizetnie, és vevő sem áll el a vásárlási szándékától, mert akkor elveszítené a 10%-ot. A következő fázis a szerződés aláírása, melyet a foglalói szerződés után 60 nappal szoktak megtenni, de ettől eltérő módon is megegyezgóhetnek felek,

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

TOPICS

GET IN YOUR MAIL

CONNECT WITH US

Move2Marbella
21:22

Found what you were looking for?

Let me help you
Move2Marbella
Move2Marbella
Found what you were looking for?
22:24
Let me help you