Milyen adókat és illetéket kell fizetni ha ingatlant vásárol Marbellán?

A spanyolországi Marbellán történő lakásvásárlásnak többféle adóvonzata van. Minden egyes adásvétel után ingatlan-átruházási adót vagy áfa-t kell fizetni, az adott ingatlan típusától függően.

 

Ingatlan-átruházási adó (ITP)

Áruforgalmi-adó (ÁFA/IVA)

Ügyvédi díjak

Kamat költségek

Közjegyzői díjak és ingatlan-nyilvántartási díjak

Bank-költségek

Ingatlan-átruházási adó (ITP)

Ha az ingatlant lakásként használják, a vevőnek meg kell fizetnie az ingatlanátruházási adót (spanyolul Impuesto de Transmisiones Patrimoniales vagy ITP). Ezt az adót a privát adásvételi szerződésben szereplő, bejelentett eladási ár alapján számítják ki, kivéve, ha az ingatlan értéke az adóhivatal szerint magasabbnak minősül, amely esetben az adóhatóság az árat ennek megfelelően újraszámítja.

Ezt az adót az ingatlan elhelyezkedése szerinti önkormányzat adóhivatalának kell megfizetni, függetlenül attól, hogy az adásvételt hol írják alá.

Az ingatlanátruházási adó fizetési határideje a tulajdoni lap kiállításának naptári hónapjától számított 60 nap, Andalúziában az adó mértéke az átruházott ingatlan értékétől függően 8% és 10% között van. Például:

400,000€ -ig (8%)

400,000 €– 699,999 € (9%)

700,000€ felett (10%)

Tehát, ha Ön 300.000€-ért vásárol ingatlant, a fizetendő átruházási adó 24.000 € (300.000 € x 8%).

Ha 900.000€ értékű ingatlant vásárol, az átruházási adó 79.000 € (400.000 x 8% + 300.000 x 9% + 200.000 x 10%).

Új építésű ingatlanok esetében fizetendő adók

Ha az ingatlan újonnan épült, és ez az első lakhatás, amelyet az építtető a vevőnek átad – az ingatlan-átruházási adó nem alkalmazandó, helyette a következő két adót kell megfizetni:

  1. Áruforglami (ÁFA/ IVA)

Az áfát a vevő fizeti meg az eladónak (a vételárral együtt), és az eladónak közvetlenül az adóhivatal felé kell megfizetnie az áfát.

10% lakóingatlan estén

21% telkek, üzlethelyiségek, raktárak és garázsok esetében

2. Bélyeg-illeték (spanyolul: Impuesto de Actos Jurídicos Documentados, AJD)

Általánosságban, amikor egy ingatlan megvásárlása ÁFA-köteles, a vevőnek ezen felül a vételár 1,5%-ának megfelelő összegű bélyegilletéket (AJD, spanyolul) kell fizetnie. Ezt a vevőnek kell megfizetnie, amelyet a tulajdoni lap aláírásától számított egy naptári hónapon belül (dátumtól dátumig) kell benyújtania önellenőrzési eljáráson keresztül.

Ügyvédi munkadíj

A vételár kb. 1%-a, amelyet annak kell fizetnie, aki a jogi tanácsadást kéri, vagyis jelen esetben a vevőnek. (Tanácsos az eladónak is rendelkeznie jogi képviselővel.)

Hitel költésgek

Hivatalos ingatlanértékelési dokumentum (az ár az ingatlan értékétől és méretétől függ; 300 € és 3000 € között). Magával a jelzáloghitellel kapcsolatos minden egyéb költséget a hitelnyújtó bank visel, nem pedig az ügyfél. További információkért olvassa el “Minden, amit a hitel felvételéről Marbellán tudni kell” című cikkünket.

Közjegyzői díjak és ingatlan-nyilvántartási díjak

Ezek a díjak az ingatlan értékétől és más tényezőktől függően változnak, de általában nem haladják meg a vételár 0,5%-át; továbbá, ahogy a vételár nő, a százalékos arány csökken. Ezeket a díjakat a vevőnek kell megfizetnie.

Bank költségek

A banktól és a fizetési formától függ. Az utalás, csekk kiállításának költsége bankonként változó.

Ügynökségi díj

Az eladó fizeti, hacsak másként nem állapodtak meg