Malaga további múzeumai

A beszámoló első része Malaga legismertebb múzeumait mutatta be. Ez a dokumen- tum a kevésbé ismert múzeumokból ad egy kis ízelítőt.

Tartalomjegyzék

Museo de Malaga

Andalúzia legnagyobb múzeuma, amelyben 15.000 archeológiai tárgy és mintegy 2.000 műtárgy található.

Hasznos áttekintést nyújt Malaga történelméről és a képtárban is láthatók kiváló fest- mények is.

A fenti római kori mozaikon Vénusz születése látható.

A baloldali képen egy másik római mo- zaik részlet, míg a jobboldali festmény címe: „La bailarina Carmen de Triana” és 1932-ben festette José Moreno Car- bonero. A hölggyel fogunk még találkozni a Püspöki Palotában (19. oldal).

A múzeum másik érdekessége, hogy a raktárok is látogathatóak:

Teatro Romano

A Museo de Malaga-tól pár lépésre találhatóak a rómaikori színház impozáns romjai.

A látogatóközpont bejárata a romok bal oldalán található, ahol bemutatják a színház történetét és néhány szép szobor is látható. A kiváló akusztikájú színház az I. század- ban épült, Augustus császár uralkodása alatt. Az ásatások szerint a III. századik mű- ködött az épület színházként, akkor halsózó üzemmé alakították. Újrafelfedezésére csak a XX. század közepén került sor és az ásatások évtizedekig tartottak.

Az előző oldalon két rómaikori színházi maszkot láthatunk. Ezeket a kőből készült maszkokat minden színész használta, elsősorban azért, mert segítségükkel a közön- ség jobban megértette az eljátszott személy tulajdonságait. A maszkok használata azt is lehetővé tette, hogy egy színész több szerepet is eljátsszon egy előadás során.

Museum Jorge Rando

Látszik, hogy egy kisebb múzeummal van dolgunk a Calle Cruz de Molinillo 12. alatt. (Ajánlott parkoló: La Merced, vagy Parking Atlantida.) Érdekes, hogy a 2014-ben meg- nyílt múzeum termeit a szomszédos, 1893-ban épült Monasterio de las Madres Mer- cedarias („a kegyelmes anyák kolostora”) épületéből választották le.

Rando 1941-ben született Malagában és a spanyol neo-expresszionizmus egyik ve- zető alakjának tekintik. A kiállítást főleg ezen stílus kedvelőinek ajánlom. Íme néhány példa:

Ottjártamkor még nyitva volt egy másik, időszaki kiállítás is, ahol Pepe España, an- dalúz művész festményei voltak láthatók.

Museo Automovilistico

A régi autók múzeumát a volt dohánygyár egyik felújított épületében alakították ki. A helyszint legkönnyebben a Paseo Maritimo vagy az Avenida de Velazquez felől lehet megközelíteni. A nyári csúcsidőszak kivéletével mindig könnyű helyet találni a parko- lóban.

A múzeumban több ezer négyzetméteren csodálhatjuk meg a hibátlanul felújított XIX-XX századi autókat. Kiváló program 10-14 év körüli gyerekeknek is.

Museo Interactivo de la Música

A Plaza de la Merced-ről négy perces sétával jutunk el a hangszer múzeumba, ahol sok hangszert ki is lehet próbálni. 10-16 éves fiataloknak egyszerre jelent tanulást és szórakozást.

A kiállításnak egy XVIII. századi barokk palota ad otthont, amely korábban a Navas grófi család székhelye volt. A 2010-es évek felújítása során római és mór eredetű fa- lakat is találtak.

Érdekes, hogy ez egy magángyűjtemény, amely kb. 1.000 darabból áll. Az állandó kiállításon nagyjából 400 hangszer látható. A kiállítás a világ összes kontinensének a hangszereit bemutatja, így sok ismeretlen eszközzel is találkozhatunk.

Museo del Vidrio y Cristal

Malaga egyik legérdekesebb múzeumát szintén a Plaza de la Merced felől érdemes gyalogosan megközelíteni.

A privát kézben lévő Üveg és Kristály Múzeumnak szintén egy, a XVIII. században épült ház (korábban a Posada de San Feliőe Neri működött az épületben) ad otthont.

A kollekció 3.000 darabot tartalmaz, de a kiállítás nem csak üvegtárgyakból áll, mert azok ízlésesen kombinálva vannak egyéb korhű bútorokkal, műalkotásokkal. A kiállítás az i.e. VI. századtól a XXI. századig mutatja be az üveggyártás fejlődését. Láthatunk föníciai, római, perzsa, bizánci és persze velencei üvegtárgyakat is.

A kiemelkedő művészi kvalitásokkal rendelkező gyűjteményt Gonzalo Fernandez- Prieto hozta létre.

A múzeum csak vezetett túra keretében látogatható. A vezetés spanyol, angol, francia vagy olasz nyelven történik. A honlap szerint 10 fő alatt nincs szükség időpont fogla- lásra, ennek ellenére azt ajánlom, hogy nyáron érdemes 1-2 nappal korábban beje- lentkezni, főleg abban az esetben, ha nem spanyol nyelvű vezetést szeretnénk kérni.

Az épület „patio”-ja az emeletről nézve:

Museo de Imaginación (Képzeletmúzeum)

2018.áprilisiban nyílt meg Malaga „Soho” negyedében7 ez a nem nagy, ellenben kicsi

„maszek” kiállítás, amely szerencsés esetben pont 30 perc alatt járható be. Ehhez képest a felnőttek 10 €-s belépőjegy ára igen jó „óradíjnak” számít. (Mondhatnánk azt is, hogy „ügyes”.)

Minden utólagos fanyalgás ellenére azért meg kell állapítanom, hogy alapvetően jól szórakoztam. Biztos vagyok benne, hogy a 6-14 éves gyerekek is imádják, ezért csak szigorúan ősszel-tavasszal, hétköznap délelőtt látogassuk, amikor a gyerekek elvben iskolában vannak, különben minden fényképért valószínűleg ¼ órákat kell várakozni. A másik tanács: menjünk ketten és vigyünk feltétlenül fényképezőgépet, hiszen az egész kiállításban ez a poén. (Én egyedül mentem, de szerencsére összefutottam Pat- rick-kal, aki szintén egyedül volt és így tudtunk egymásnak segíteni.)

A lenti képeken a másik úriember Patrick Írországból, aki szintén egyedül jött, mert a felesége vásárolni ment a közeli El Corte Inglés-be.

Centro de Arte Contemporáneo

A könnyed Képzeletmúzeum után „evezzünk vissza komolyabb vizekre”. A CAC teljes mértékben megfelel ennek a feltételnek, mert egy nagyon komoly, de mégis modern múzeum, ahol biztosan sohasem találkozunk tömegekkel, nem kell ¼ órákat várni egy fénykép elkészítésére és kiválóan működik a legkondicionálás, ami nyáron bizony sok- szor nem hátrány. Ellenben szórakozni sem fogunk túlságosan.

Nézzünk egy konkrét példát a fentiekre Rose Wylie időszakos kiállításáról (2018. jú- nius).

 

Palacio Episcopal

A katedrális melletti téren álló Püspöki Palotát 1750. körül kezdték építeni barokk stílusban. Művészi szempontból kiemelkedik a gazdagon faragott fő homlokzat, amely szürke és rózsaszínű márványból épült. Az épület igazi méretét csak belülről lehet megbecsülni, mert csak ott tárul a szemünk elé egymást követően a két belső udvar

Az épületben jelenleg egy állandó egyházi kiállítás működik, de időszaki kiállításokat is tartanak rendszeresen.

Egyházi kiállítás
A szobrászat 25 évszázada (2018.)

A meglepően érdekes és maga színvonalú kiállítás a szobrászat 25 évszázadát mu- tatta be 30 alkotáson keresztül.

Imperio Argentina (2018.)

Nem, a kamara kiállítás tárgya nem az Argentin Birodalom („if any”) volt, hanem a Magdalena Nile del Río (1922-2003.) néven andalúz anyától, gibraltári apától Buenos Aires-ben született spanyol színésznő élete. Ebben a szakmában őt tekintik az első spanyolajkú „sztár”-nak. Művésznevét az 1922-ben irodalmi Nobel díjjal kitüntetett Jacinto Benavente-től kapta.

 

Ismerte a fél világot: találkozott Hitlerrel, barátja volt Tenesse Williams, Jean Renoir, Visconti. Több, mint 30 filmben játszott, aminek zöme kasszasiker volt a spanyol nyelv- területen.

A kiállítás többszáz fényképet, plakátot, korabeli dokumentumot, használati tárgyat mutat be.

Érdekes a „Carmen, la de Triana” című film keletkezéstörténete. Franco hatalomra jutá-sa után romokban volt a spanyol filmipar, ezért a németekkel kerestéka az együttműködés lehetőséégt. Ennek keretében találkozott Imperio és filmren- dező férje Hitlerrel is a Reichstag-ban és született meg egy spanyol-német koopro- dukciós film gondolata. Hitler eredetileg az ír Lola Montez életét szerette volna filmre vinni, de Imperio férje ragaszkodott a spanyol témához. Végül Hittler beleegyezett és a házaspárt Göbbels támogatására bízta. Mai szemmel a film hihetetlenül statikus és unalmas, de születésekor nagy siker volt.

Egy jellemző részlet a filmből:

https://bit.ly/2yU8GPQ

Imperio egészen az 1960-as évekig forgatott filmeket, egyre kisebb sikerrel. Idős ko- rában a Costa del Sol-on telepedett el és Torremolinos-ban hunyt el 92 éves korá- ban. Korábbi lakóhelyén, Benalmadena-n utcát neveztek el róla és ennek a telepü- lésnek a temetőjében is van eltemetve

Museo Nacional de Aeropuertos y Transporte Aéreo

1948-at írunk:

  • A malagaiak zöme a mezőgazda- ságból él.
  • Még nincsen TV-adás és a rádió csupán 15 évvel korábban kezdett sugározni.
  • A tartományban összesen 2 szál- loda található, egyik sem 5-csilla-
  • A legfontosabb közlekedési esz- köz az autóbusz. Az út Granada- ig majdnem egy teljes napig
  • Egy évvel korábban még ahhoz is hivatalos engedélyre volt szük- ség, hogy a malagaiak Spanyolor- szágon belül
  • A tartománynak sürgősen új „ipar- ágra” van szüksége. A növekedés új forrását a turizmusban gondol- ják megtalálni.
  • Tíz évig tartó előkészület után megnyílik az első repülőtéri termi- nál (a lenti képen).

Ma részben ebben az épületben működik a repülőtéri múzeum15. A kiállítás 3.000 m2 belső és 4.000 m2 szabad területet foglal el. Megismerhetjük a spanyol légiközlekedés történetét, megtekinthetjük a korabeli egyenruhákat, beülhetünk egy pilótafülkébe és megcsodálhatjuk a 70 éve és később használt repülőgépeket.

Egy érdekes kiállítás, különösen a technika és az utazás szerelmeseinek. A 10-16 éves gyerekek is szeretni fogják. Szánjunk legalább egy órát a látogatásra.

Principia Centro de Ciencia

Egy kisméretű tudományos múzeumról van szó, ahol elsősorban a fizikai jelenségeket és felfedezéseket mutatják be interaktív módon. Ebből fakadóan hétközben meglehe- tősen sok az iskolás csoport.

Rendszeres időközönként egy mini planetáriumba is beülhetünk egy rövid prezentáci- óra.

Gimnazista korú gyerekekkel mindenképpen érdemes felkeresni ezt múzeumot, ami a Rosaleda stadion oldalában található, pár lépésre a „kegytárgy” bolttól.

Folytatása következhet.

2019. március 29.

Réthy Imre

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

TOPICS

GET IN YOUR MAIL

CONNECT WITH US

Latest Blog Posts