Malagai Ez meg Az (KIEGÉSZÍTÉS V6)

II Marqués de Larios

Don Manuel Domingo Larios, a II. márki eme néven egyrészt komoly szerepet játszott Malaga fejlődésében, másrészt róla nevezték el a város legelegánsabb sétálóutcáját.

A márki (1836-95.) elsősorban textil- és cukormágnás volt, de az ő nevéhez fűződik a mai Calle Larios kiépítése is 1880-91. között. Az új utca főépítésze Eduardo Strachan Viana-Cárdenas volt.

Hálája jeléül a város 1895-ben szobrot emelt Larios tiszteletére, amit a Második Köztársaság „kitörésekor” 1931-ben egyszerűen a tengerbe dobtak. Helyébe az Ismeretlen Munkás szobrát állították és az utcát is átkeresztelték. A polgárháború befejezését követően a szobrot kihalászták a tengerből és újra felállították.

Az utca jelenlegi „sétáló jellegét” 2002-ben nyerte el.

Egy 2018. évi statisztika szerint az utca a harmadik helyen áll a legmagasabb bérleti díjjal „büszkélkedő” spanyol utcák rangsorában.

Komoly turistacsalogató látványosság a november végétől Vízkeresztig (itt: Los Reyes Magos) esténként több alkalommal is megrendezésre kerülő fény- és hangjáték. Nekem pár éve az a show tetszett a legjobban, amit Orff Carmina Burana-ja kísért.

Muelle Uno

A barnamezős rehabilitáció pozitív példája ez a pár éve felújított kikötői móló, amely ma már látogatók ezreit vonzza naponta.

A kb. egy kilométer hosszú mólón rengeteg divatbutik és étterem található. Néha egy akár ötven méter hosszú jacht is felbukkan. A móló melletti öbölből indulnak a hatalmas kompok az afrikai Melilla-ba és errefelé „parkolnak” napközben a többezer turistát szállító tengerjáró hajók is. (A baloldali képen a mólóhoz vezető árnyékos sétány, a jobboldalin a mólót lezáró világítótorony látható.)

A móló megtekintését kivalóan lehet kombinálni a Pompidou Múzeummal, a „Hop-On Hop-Off” busszal, egy – ahhoz kapcsolódó – kikötői hajkirándulással és – a kiszáradás elkerülése érdekében – néhány pohár sörrel. (A fenti képen a Melilla-ba induló komp.)

Hop-On Hop-Off

A városnéző busz kiválóan alkalmas a Malagával történő első ismerkedésre, mert a két körjárat minden lényeges helyen megáll. A piros kőr a hosszabb és az főleg a Belvárosban közlekedi, míg a zöld járattal például a város szélén található Botanikus Kerthez (1. oldal) és a Rosaleda Stadionhoz (10. oldal) is el lehet kényelmesen jutni.

A piros járatra a legkönnyebben a Muelle Uno felett, a Pompidou Múzeumtól 70 méterre lehet felszállni. (A képen balra. A megálló neve: Paseo Farola – Muelle 1.)

A két járatnak egy közös megállója van, konkrétan a María Zambrano vasútállomás előtt (Vialia – RENFE).

Indulás előtt mindenképpen érdemes letölteni az angol nyelvű „City Sightseeing España” applikációt, amelyben megtaláljuk a térképeket és az indulási időket is (kivéve a hajóét.) Elvben a jegyeket is meg lehet venni az applikációban, de nekem egyszerűbbnek tűnt a hajóállomáson foglalkozni ezzel a kérdéssel, ahol az indulási időről is kaptam rögtön felvilágosítást.

Kikötői hajókirándulás

A kiránduló buszra megváltott jegy egy sor kedvezményes vagy ingyenes extra szolgáltatást is tartalmaz, ezek egyike egy 50 perces körút a tengeren.

A hajót nem tudjuk eltéveszteni, mert ugyanúgy néz ki, mint a busz és a Pompidou Múzeum alól indul. (A képen balra egy közepes méretűnek számító „cruise ship”.) A hajó a móló végénél nem jobbra, a Belváros és a működő kikötő felé, hanem balra fordul, Almeria irányába. Nem is baj, mert ezt a környéket kevésbé ismerjük. Ez a malagai tengerpart hagyományosabb, rusztikusabb része, de éppúgy szépen fel van újítva.

  1. január 10.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

TOPICS

GET IN YOUR MAIL

CONNECT WITH US

Latest Blog Posts