Marbella

Marbella egyértelműen a Costa del Sol adminisztratív, üzleti, kulturális és turisztikai központja.

Belváros

Autónkkal célszerű az Avenida del Mar parkolóban letenni. Sétáljunk keresztül a Parque de la Alameda-n, keresztezzük a forgalmas főutat és máris a sétálóövezetben találjuk magunkat. Itt a keskeny utcákban elegáns üzletek, éttermek próbálnak elcsá- bítani minket, de mi töretlen lelkesedéssel keressük meg a Plaza de los Naranjos-t, Marbella emblematikus főterét.

(A képen a háttérben az Ayuntamiento – Polgármesteri Hivatal – épülete, ahon- nan az elmúlt évtizedekben nem egy regnáló polgármestert vittek el a korrup- ciós ügyekkel foglalkozó rendőrök.)

A következő két képen a karácsonyi – szilveszteri készülődés nyomai fedezhetőek fel.

Belvárosi sétánk so- rán érde- mes még felkeresni a Plaza de la Iglesia-t, ahol az Iglesia de Nuestra Señora de la Encarna- ción talál- ható.

Museo del Grabado Español Contemporáneo

A Plaza de la Iglesia-tól a Calle Misericordia-n keresztül 300 méter (4 perc) séta a múzeumig, amit elsősorban a metszetek megszállott kedvelőinek és/vagy az időmilli- omosoknak ajánlok.

 

A múzeum 1992-ben nyitotta meg kapuit és annak reneszánsz stílusú középkori épü- letében régen a Bazán Kórház működött. (A múzeum címe: Calle Hospital Bazán s/n.) Egyszerre kb. 100 metszetet állítanak ki a gyűjteményben szereplő 4.000-ből. A kö- vetkező kép a múzeum általam legérdekesebbnek vélt alkotásait mutatja be:

Igen, ott középen azok Miro-tól származnak. Lent az egyik alkotás közelebbről.:

Befejezésül balra egy tényleg szép Goya metszet látható.

A múzeumlátogatás után kezdjünk el visz- szafelé sétálni az Ala- meda irányába.

Útközben érdemes útba ejteni még a Bel- város nyugati oldalán található hangulatos Plaza de la Victoria-t.

Alameda, Avenida del Mar, Paseo Maritimo

Ismerkedésünket Marbella-val célszerű a Parque de la Alameda-ban folytatni. Ez a buja, szubtrópusi növényekkel teli park kedvenc hűsölő és pihenő helye a turistáknak és a helybélieknek is. Közepén a Fuente Virgen del Rocio áll, amely a híres kegyhelyet és a tradicionális zarándoklatot mutatja be. El Rocio-ról egy külön blogban már rész- letesen írtam. A szép kút remélhetőleg kedvet csinál a távolabbi utazáshoz is.

A park gyakran ad otthont kulturális eseményeknek, pl. vasárnapi össztáncnak is

A park túloldalán kezdődik az Avenida del Mar, amely levezet a Földközi tenger part- jára. A szép promenádot Dali számos szobra dísziti.

Balra a több kilo- méter hosszú Paseo Maritimo jellegzetes rész- lete.

Az Avenida del Mar torkolatától alapvetően jobbra, Puerto Ba- nús irányába ér- demes elsétálni

Hamarosan fel- bukkan Marbella világítótornya.

Mellette meg egyik kedvenc helyi szobrom: a vizisí- ző lány:

Szemben a Puerto Deportivo:

A világítóto- ronytól csak pár lépés a Parque de la Constitu- ción, ahol gyakran rendeznek zenei és gasztronó- miai feszti- válokat, pél- dául az írek és a bajo- rok.

Puente Romano, Museo Ralli

Amikor tengerparti sétánkon a Parque de la Constitución-ra érünk, dönthetünk: sétá- lunk még a parton újonnan kiépített sétányon további 5,1 kilométert Puerto Banús felé a Museo Ralli-ig, vagy visszaballagunk az autónkhoz és kényelmesen tesszük meg az utat.

Amennyiben a sétát választjuk, elhala- dunk majd Marbella egyik leghíresebb és legelegánsabb szállodája, a Puente Romano mellett is, amely egy római kori kőhídról kapta a nevét.

Az itteni, majdnem tengerparti Sea Griill büféebédje ajánlott, de nem ol- csó.

A Ralli Mú- zeum – való- színűleg Marbella legje- lentősebb kul- turális létesít- ménye – 2000- ben nyitotta meg kapuit és a kortárs latin- amerikai kép- zőművészet egyik legfonto- sabb európai központja.

Andres Monreal:

Sala de Juegos (1992.)

Dali: Elefante Espacial

Dali: Unicornio

Jorge Origueira:

Noticias Frescas (1984.)

Érdemes még megemlíteni, hogy a múzeumot a Harry Recanati Alapítvány üzemel- teti. Hasonló múzeum több országban található, többek között Caesarea-ban, Izrael- ben.

Abdul Aziz király Mecset

A Puente Romano-tól érdemes egy rövid kitérőt tenni (gyalog 9, autóval 3 perc) a kö- zelben található mecsethez (King Abdul Aziz Mosque, a Calle Nuestra Señora de Gracia sarkán). A mecset felépítését Szaúd-Arábia kormánya finanszírozta és 1981- ben készült el a cordobai Juan Mora tervei alapján, andalúz ihletésű modern arab stí- lusban. A mecset az iszlám vahhábita ágához tartozik, amit nehéz lenne túlzott libe- ralizmussal vádolni.

A mecset látogathatóságára vonatkozó információt kerestem, de nem találtam. Pedig igény lenne rá.

Estadio Municipal

Ezt a helyet nemcsak a foci szerelmeseinek, de csak focimeccs alkalmából ajánlom felke- resni. A helyi csapat, a Marbella Fútbol Club momentán a Segunda División „B” osztályá- ban játszik, ami nálunk az NB-III-nak felelne meg. A tulajdonosok korábban oroszok voltak, 2018. óta kínaiak. Egy-egy helyi mérkőzésen a nézőszám megközelíti egy magyarországi NB-I-es forduló teljes nézőszámát. A mérkő- zések színvonala viszont valószínűleg meg is haladja a hazai NB-I-ét. Minden mérkőzés nyugodt, békés hangulatban zajlik, egy igazi családi esemény, ahova kisgyermekeket is nyugodtan ki lehet vinni. A szünetben min- denki alufóliába csomagolt hazai szendvicset eszik és akkor sincsen tragédia, ha éppen ki- kap a hazai csapat.

Néhány étterem

Da Bruno Sul Mare

A Parque de la Constitución sarkánál található étterem a Da Bruno lánc része és első- osztályú olasz ételeket kínálnak. Ugyanakkor a kiszolgálás udvariassága néha kíván- nivalókat hagy maga után. Mivel Da Bruno úr felesége szereti az operákat, gyakran rendeznek operaesteket, amiket én személy szerint javaslok elkerülni. Kellemes hely, de mi a cabopino-i „lerakatot” jobban kedveljük.

La Cuisine

A Calle Peral végén, a Plaza Puente Ronda-nál található, magyar érdekelt- ségű étterem hangulatos terasszal és színvonalas konyhával. A Plaza de los Naranjos felől az Ayuntamiento épülete melletti sikátoron keresztül lehet megkö- zelíteni, de egyszerűbb végig sétálni a Calle Peral-on. Jó ár-érték arány.

Cortes Café

A La Cuisine-nel szemben egy színvonalas és igényes étterem, ahol a pizza és a ta- pas-ok „dominálnak”. „Perszonálunióban” működik a La Cuisine-nel. A fenti képen egy hatadagos tapas válogatás, 10 € alatti áron.

A képen a fenti két étte- rem melletti egyik han- gulatos utca látható. Ebéd után érdemes ki- csit körbesétálni a kör- nyéken.

Vovem

Mostanság nyílt a Vovem második étterme a Paseo Maritimo-n. Ugyanaz a minőség, mint Nueva Andalucia-ban. Ajánlott.

Marisqueria La Pesquera

A Plaza de la Victoria-n található ez a hangulatosan rusztikus és híres halétterem. A mellette található parkolót Fiat 500-nál nagyobb autóval javaslom elkerülni.

Bounty Beach

Eme „chiringuito” a Marbella keleti végénél álló városkapunál, a tengerparton található, és szintén magyar érdekeltség. (Parkolni kb. 300 méterre, a benzinkút mellett lehet.)

A tengerpart mentén elhelyezkedő jellegzetes chiringuito-kban, azaz kis éttermekbenA tengerpart mentén elhelyezkedő jellegzetes chiringuito-kban, azaz kis éttermekben a legfrissebb tengeri fogásokat kínálják. A chiringuito eredetileg csónakot jelentett, amiben tüzet raktak a halászok, az apró halakat nyársra húzva megsütötték és így árulták. Ez ma is jellegzetes fogás ezen a tájon: a faszénparázson sült szardínianyárs frissen, csak nagy szemű sóval meghintve igen népszerű.8 a legfrissebb tengeri fogásokat kínálják. A chiringuito eredetileg csónakot jelentett, amiben tüzet raktak a halászok, az apró halakat nyársra húzva megsütötték és így árulták. Ez ma is jellegzetes fogás ezen a tájon: a faszénparázson sült szardínianyárs frissen, csak nagy szemű sóval meghintve igen népszerű.

Azt előre kell bocsátani, hogy a Bounty Beach messze nem a legele- gánsabb strandja Marbella-nak és talán a „lepukkant” jelző sem lenne túlzás. Ugyanakkor a vendéglőre ez nem mondható, az hangulatos, az ételek minősége passzol a helyhez és kifejezetten kedves a zömmel ma- gyar személyzet.

2019. június 23-án nagy társaság- ban itt ünnepeltük San Juan (magya- rul Szent Iván) éjszakáját, hatalmas tengerparti bulival, tábortűzzel, tűzi- játékkal

Nyári meleg napokon ajánlott hely és az étkezést, koktélozást egy jó kis tengeri fürdéssel is össze lehet kap- csolni.

Külön kiemelem a létesítmény Face- book oldalának magas minőségét.

Az étterem télen zárva van.

Marisqueria La Pesquera

As a fanatic seafood fan, I had dinner in this place once during our stays here in the last 10 years.

My family and I, we are fanatic seafood lovers. We are here two or three times per year, and always visiting Cal- ifornia Bar at Marbella. This is the symbol of trustworthi- ness for us. The same menu, the same good quality, fresh carabineros, langostinos tigre etc. And the same prices in the last 8 years!”

(Az étterem címe: Calle Malaga 2. A Google Maps nem az ideális gyalogos megközelítési útvonalat mutatja. A legegyszerűbb végig sétálni a főúton és a sarkon befor- dulni. Ráadásul az étterem kb. 50 méterrel arrébb talál- ható, mint ahogy a térkép mutatja.)

Golden Wok

Nemrég fedeztem fel ezt, a maga kategóriájában exkluzívnak számító ázsiai „all you can eat” éttermet. A Golden Mile-on található, 600 méterre keleti irányban a Marbella Club Hoteltől. Hatalmas a választék halakból és különféle rákokból. Finom volt a kacsa

  1. Erősen ajánlott. Ennél kedvezőbb ár-érték arány nehezen képzelhető el. Parkolni viszont nem egyszerű a környéken.

Folytatás: Ojén-tól Fuengirola-ig.

Telki, 2019. november 12

Réthy Imre

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

TOPICS

GET IN YOUR MAIL

CONNECT WITH US

Move2Marbella
21:22

Found what you were looking for?

Let me help you
Move2Marbella
Move2Marbella
Found what you were looking for?
22:24
Let me help you