Mijas Pueblo

Mijas - a fehér falu

Mijas

Mijas Pueblo a települési önkormányzat központja, egyben a Costa del Sol legismertebb fehér falva, ahol a turizmus a legfontosabb „iparág”. Egy sor bőrtermék-, kerámia- üzlet, étterem és csodálatos kilátás várja az idelátogató tömegeket.

Javaslom, hogy úticélunkat Fuengirola felől, az A-387 úton közelítsük meg, ami majdnem végig kétsávos felfelé és nem nagyon kanyargós. Parkolni legegyszerűbben a város főutcáján található tíz- szintes parkolóházban lehet (bejárat a Calle Olivar Don Pablo felől), az utcákon vagy az ingyenes felszíni parkolókban minimális esélyünk van szabad helyet találni. Amikor kilépünk a szabadba a parkolóház tetején (!) található kijáraton, egy szamár szobor fogad minket. Ez az állat Mijas egyik jelképe, a gyerekek mindig örömmel próbálják ki a „burro taxi”-t.

Amennyiben a parkolóból kijövet kétszer balra fordulunk, pár lépés után megtalálhatjuk Mijas egyik legrégebbi építményét, a sziklába vájt Ermita de la Virgen de la Peña-t. A sziklakápolnát 1548-ban

hozták létre, Szűz Mária – a rekonkvisztát követő évtizedekben gyakori – egyik megjelenésének tiszteletére.

Ezt követően vágjunk át a nagy téren (Plaza de la Virgen de la Peña), menjünk fel pár lépcsőn és máris Mijas egyik legfontosabb bevásárló utcáján (Calle Malaga) találjuk magunkat. Érdemes benézni pár üzletbe és a fehér házakkal szegélyezett, virágcserepekkel díszített mellékutcákba is.

Virágcserépből legalább 1000 félét lehet errefelé kapni, de érdekes módon kivétel nélkül mindegyik falra szerelhető. Legutoljára legalább tíz boltban kerestem egyszerű, színes, asztali kerámia vázákat, de közölték, hogy errefelé azokra „nincs kereslet”. Kicsit úgy éreztem magam, mint a GUM Áruházban 1986-ban.

A Calle Malaga és a szerény méretű Plaza de la Libertad sarkán egy vakítóan fehérre festett kecses kápolna áll, amit itt templomnak hívnak (Iglesia de San Sebastian).

Majdnem szemben a kápolnával áll Mijas Önkormányzati Múzeuma (Casa Museo), ahol elsősorban a múlt századok borászati eszközeinek és az olivaolaj préselésének tanulmányozásában lehet elmélyedni. Ráadásul maga a – kicsit labirintus szerű – épület belseje is érdekes látványosság.

Rövid séta után óhatatlanul is a Plaza de la Constitución-on találjuk magunkat, ahol két szinten is elegáns üzletek sorakoznak (a képen a jobb oldalon).

Itt említek meg két, a térről nyíló, figyelemre méltó éttermet. Az egyik az Alcazar, amelynek teraszáról a legcsodálatosabb kilátás nyílik a tengerre, a környező hegyekre és Benalmadena-ra. Viszonylag régen voltunk itt utoljára vacsorázni, de akkoriban a konyha is kifejezetten jónak volt mondható. Ne csodálkozzunk, ha a kilátásért egy szerény, de nem sértő „felárat” számolnak fel. (Fénykép a teraszról a következő oldalon.)

A másik ajánlott étterem a téren az „El Mirlo Blanco”, magyarul a „Fehér Rigó”, pontosabban a „Fehér Színű Fekete Rigó” (Turdus merula).

Hangulatos, családi alapon működő baszk étteremről van szó, ahol azért a menün szereplő ételek 90 %-a elvben bármely andalúz étteremben is megtalálható. Persze vannak igazán baszk hangzású ételek is, pl. a Txangurro (tengeri pók, ami rák) és a Kokotxas, ami egy halétel.

Az étterem egyik specialitása – eléggé érthetetlen okokból – a Salzburger Nockerl.

A honlap:http://www.mirlo-blanco.es/en/

Sétáljunk tovább az étterem melletti kicsit meredek utcán felfelé és már meg is pillantjuk Mijas Bikaviadal Arénáját. Az építmény sem kívül, sem belül nem mondható tágasnak, pont akkora, amekkorának egy falusi bikaarénának illik lennie.

Egy kellemes, koranyári vasárnap délután ebben az arénában éltem át a legemlékezetesebb andalúz hakni előadást, ahol a bikaviadalt a flamenco-val kombinálták.

Kicsi arénában elég a kicsi bika is:

Mijas legérdekesebb látnivalója és vonzereje kétségtelenül a tenger felöli oldalon végigfutó sétány és az onnan élvezhető kilátás.

A kilátó sétányról utunk már visszafelé vezet. Lefelé haladván a jobb oldalon ismét megpillantjuk Mijas szépen helyreállított erődítményét (Fortaleza de Mijas):

Amennyiben szeretnénk kipihenni a kirándulás fáradalmait, érdemes a parkolóház előtti téren felülni egy lovaskocsira, amelynek gazdája kb. 20-25 perc alatt körbevisz minket a város (falu) lovaskocsival is járható utcáin, az autósok legnagyobb örömére.

Javaslom, hogy a visszafelé úton a benzinkútnál a körforgalomban kanyarodjunk el Benalmadena felé (A-368). Kicsit kanyargósabb és keskenyebb az út lefelé, de pár száz méterrel az AP-7 autó- pálya előtt jobbra megtalálhatjuk egyik kedvenc éttermünket, az El Higuerón-t. Az asztalfoglalás mindenképpen erősen ajánlott és ha igazán profin ütemeztük a mijas-i kirándulást, akkor pontban 13 óra 57 perckor parkolunk le a tágas (ráadásul árnyékos) parkolóban.

Ismerkedésünket a Costa del Sol-lal legközelebb innen folytatjuk.

Sitio de Calahonda, 2019. December 1.

Réthy Imre

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

TOPICS

GET IN YOUR MAIL

CONNECT WITH US

Move2Marbella
21:22

Found what you were looking for?

Let me help you
Move2Marbella
Move2Marbella
Found what you were looking for?
22:24
Let me help you