Salobreña és az Alpujarra

Az Alpujarra régió Granada és Almeria tartományokban, a Sierra Nevada déli lejtőin helyezkedik el. A név eredetére rengeteg magyarázat létezik, de csak az tűnik valószínűnek, hogy az „Alp” szótag kelta (pre-római) eredetű és hegyi lege- lőt jelent. (Figyelemre méltó, hogy ugyanez az eredete az „Alpok” hegység nevé- nek is.)

Célszerű hajnali 8 óra körül elindulni kétnaposra tervezett utunkra Salobreña irá- nyába. Kb. 100 perc múlva parkoljunk le a városban egy szélesebb úton, ami vizuálisan viszonylag közel van a várhoz. Salobreña a tengerparton fekszik és így nem része az Alpujarra régiónak, de így is egy érdekes megállót jelent. A kora délelőtti „kihívás” a várhoz történő felsétálás, ami a szűk és keskeny, ezzel szem- ben meredek utcákon önmagában is egy élmény. (30 fok és/vagy 70 év fölött kihagyható, bár az én 81 éves barátom szinte „felfutott”.)

http://turismosalobrena.com/es/castillo-de-salobrena/

A várat a mórok a X. században építették és fentről minden irányban szép kilátás nyílik. (A várat jelenleg még renoválják, így csak korlátozottan – cserébe ingye- nesen – látogathatjuk.)

A muzulmán korszak 1489-ig tartott, de már a következő évben fellázadtak a vá- rosban maradt mórok, amikor Boabdil megpróbálta visszafoglalni a várost. A ke- resztények a mórok által épített várba menekültek és azt magukra zárták.

A segítségükre siető keresztény csapatok nem vehették fel a harcot a számbeli fölényben lévő mórokkal szemben, de amikor Boabdil értesült arról, hogy Ferdi- nánd király főcsapatai is közelednek, villámgyorsan feladta az ostromot és „visz- szahúzott” az – akkor még pár évig – biztonságos Granadába.

(A sztori részletesebben itt olvasható Irving Washington tollából: https://goo.gl/W7EXFd )

 

11 óra körül elhagyjuk a tengerpartot és elindulunk a hegyek felé. Úticélunk Tre- velez. Két út áll előttünk, de „a másik (szinte) járhatatlan”. Azaz erősen ellenjavalt az A-4130, mert keskeny és ezer kanyar van útközben. Helyette válasszuk az A- 348-at és a Pampaneira-n keresztül vezető A-4132-t, ami szélesebb és csak fele annyi kanyar van rajta.

Rövid időre érdemes megállni Órgivá-ban (5.500 lakos, de többnek tűnik), az Al- pujarra fővárosában és körbesétálni a Plaza de la Alpujarra-n. (A képen is látható napernyők alatt finom a kávé.)

Boabdil (akit 1490-ben hagytunk el Salobreña-ban) nyomait követjük itt is. 1492- ben Boabdil átadja Granada kulcsait a Keresztény Királyoknak és cserébe meg- kapja az Alpujarra „uraságot” (Señorio). Csak egy évig él ezen a vidéken és ami- kor 1493-ban meghal a felesége, az utolsó granadai szultánnő, eladja az Alpu- jarra urasághoz fűződő vagyoni értékű jogait a Keresztény Királyoknak és elha- józik Fez-be.

Órgiva-tól még 56 perc hegyi út vár ránk Trevelez-ig. A falu (amelynek mindösz- szesen 776 lakosa volt 2016-ban) neve magyarul „Három Velez”-re fordítható, mert a pici település három – egymás felett épült – „barrio”-ra oszlik. Úticélunk

1.476 méter magasan fekszik és ezzel állítólag Spanyolország legmagasabban fekvő lakott települése.

Trevelez két dolog miatt kedvelt kiránduló hely. Az egyik ok, hogy innen hatalmas túrákat lehet tenni a Sierra Nevadába. Például az egyik kétnapos túra a Mulhacen hegy tetejére visz fel.

Mi viszont nem túrázni jöttünk most, hanem azért, mert a világon sehol sem lát- tunk még egyszerre ennyi sonkát – ha jól becsültem, minimum 1.000 érlelés alatt álló sonka esik egy állandó lakosra.

A Trevelez-i Sonka nem olyan híres, mint az Iberico, de kifejezetten finomnak mondható. A nagyüzemi sonka érlelés a XIX. század első évtizedeiben kezdő- dődött ezen a magaslati klímán és mérföldkőnek számított, amikor 1862-ben II.

Isabel királynő egy granadai kiállításon kitüntette a Trevelez-i Sonkát és engedé- lyezte a címkéken királyi címere használatát. Jelenleg a környéken érlelt sonka származási (földrajzi) elnevezése védelem alatt áll (Indicación Geográfica Protegida).

A történelem után lássuk a jelent! Parkoljunk le, amint beérkezünk a faluba az alsó úton! Vigyázzunk, mert nagy a targonca forgalom.

Balra nézünk sonkagyár, jobbra nézünk, ott is sonkagyár. Érdemes mindkettőbe bekukkantani és a jobb oldalon található üzletben lekéredzkedni a pincébe.

Következő – feltétlenül előre megszervezett – állomásunk a Vallejo sonka nagy- üzem. Ez Trevelez „Gonzalez Byass”-a, csak itt nem a Tio Pepe gyártását, ha- nem a sonka érlelés műhelytitkait mutatják be lépésről lépésre. (A gyárlátogatás időpontját itt tudjuk előre lefoglalni: restaurante@jamonesvallejo.com .)

A Trevelez-i Sonká alapanyagához három fehér lábú („pata blanca”) sertés fajtát kereszteznek:

 • Landrace
 • Large White és
 • Duroc-Jersey.

Csak a nőivarú és a kasztrált hímivarú sertések combját használják fel az érlelés során. (A hátsó combból „jamón”, az első combból „paleta” készül.”)

A gyártás lépései:

 • Sózás: a nyers sonkákat hatalmas sóhegyekbe ássák el. Ennek célja a sonka későbbi kiszáradásának elősegítése.
 • Mosás: a sózás befejezését követően bő vízzel lemossák a sót a sonka felszínéről.
 • Pihentetés: a sonkákat természetes körülmények között pihentetik, annak érdekében, hogy lassú legyen a sonka vízvesztése és a só egyenletesen osztódjon el
 • Szárítás és érlelés: a sonkákat súly szerint csoportosítják és több hónapig érlelik.
 • Tisztítás (fém drótkefével), címkézés.

 

Egy félkész termék így néz ki:

Íme a késztermék 24 hónap érlelés után, rajta II. Isabel királynő pecsétje.

Három érlelési kategória van:

 • Kék címke: minimum 17 hónap érlelés és 11,3-12,3 kg nyerssúly.
 • Piros címke: minimum 20 hónap érlelés és 12,3-13,5 kg nyerssúly.
 • Fekete címke: minimum 23 hónap érlelés és 13,5 kg-nál nagyobb nyers- súly.

Íme egy felvágott mintapéldány:

A gyárlátogatást „szerény, de nem sértő” kóstoló követi, amihez egy kis sör vagy száraz fehér bor (esetleg egy „fino” vagy „manzanilla”) általában jól csúszik.

A gyárlátogatás után érdemes kicsit még lődörögni a faluban, elsétálni a temp- lomhoz, ahol három zöldségárussal is találkozhatunk, de csak ha szerencsénk van.

Most célszerű ebédelni valamelyik helyi étteremben, de csak óvatosan, mert este még vacsorázni is fogunk. (Az ebéd után a desszert egyenesen tilos, mindjárt

kiderül, miért?) Ebéd után lassan indulunk a szállásra (Capileira), de útközben még megállunk itten meg ottan.

Rögtön 23 perc vezetés után Pitres-ben. Sétáljunk el először a Fő térre (nem lehet eltéveszteni, mert a templom mellet van) és keressük meg ezt a három táb- lát:

„Itt vagyok Pitres-ben – falu hangok és a hegyvidéki erdő galambjai nélkül. Ke- resztre feszítve a fa ipszilonán” (1928. tavasza).

A kép és a szöveg csak megerősítik, hogy Lorca ezekben az években komoly lelki válságon ment át. Ez a krízis csak elmélyült, amikor durva kritikákat kapott Dalitól és Luis Buñuel-től az 1928-ban megjelent Romancero gitano művével kapcsolatban.

Vidámabb vizekre evezünk és párszáz méter múlva leparkolunk a főúton a „Cho- colates Sierra Nevada” parkolójában.

A honlap: http://www.chocolatesierranevada.com/ . Erről csak két dolog nem de- rül ki:

 • mikor vannak nyitva és
 • az év melyik hónapjaiban folyik tényleges gyártás?

Emlékeim szerint tartják a „siesta”-t, de amikor odaérünk délután (négy-öt óra körül), valószínűleg már megint nyitva lesznek. Nyáron nem dolgozik az üzem, de ezzel együtt érdemes benézni, mert tényleg fantasztikusak a termékeik. Jel- lemzően helyi és trópusi gyümölcsöket kevernek (mártanak) csokoládéba.

Innen már csak negyedóra és megérkezünk Capileira-ba, ahol az Hotel Finca Los Llanos az ajánlott szálloda. Sok előnye van, például kényelmesek a szobák, finom és bőséges a reggeli, van egy kis úszómedence, szép a kilátás. Ezen túl- menően mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy – valószínűleg a jellemzően angol klientúra miatt is – az úszómedence melletti „bárocskában” legalább öt kü- lönféle ginből lehet rendelni a Gin Tonic-ot, ráadásul minden koktélt egységáron

– 4 €-ért – kínálnak.

Lazuljunk el, napozzunk, ússzunk, szundikáljunk – mert megérdemeljük egy ilyen mozgalmas és fárasztó nap után.

Este nyolc után lassan elindulhatunk a szállodából lefelé a Centrum felé. Keres- sük meg a XVIII: századi „Iglesia Parroquial Nuestra Señora de la Cabeza”-t. Sétáljuk körbe – ennyi mára pont elég a mozgásból.

Ezt követően a 25 méterre lévő Fő téren javaslom kiülni az „El Corral del Castaño” nevű étterem teraszára. Elvben nyolckor nyitnak, a gyakorlatban fél ki- lenc körül. A hely rusztikus, de milyen legyen? Finomak a tapas-ok és kicsit túl nagyok a rendes főételek. A borlap inkább arra példa, hogy régebben milyen bo- rokat árultak. Viszont azok a vörösborok, amiket a Főnök hoz, azok is teljesen rendben vannak.

Már ránk sötétedik, amikor hazafelé indulunk.

Másnap a kényelmes reggeli után indulunk visszafelé. Első állomásunk Pampa- neira, „az Alpujarra Szentendréje”. Itt pár egyszerű feladat vár csak ránk: sétál- junk egy bő félórát, nézzünk be az üzletekbe, vegyünk egy kalapot, menjünk be a nagy, erődszerű templomba és igyunk meg egy kávét valamely kávézó tera- szán.

Elbúcsúzunk Pampaneira-tól és folytatjuk utunkat Lanjarón felé. Igen, az innen származó ásványvizet isszuk szinte naponta. A település a tengerszint felett csak 659 méter magasan fekszik és bár csupán 3.587 lakosa volt 2016-ban, kifejezet- ten városias jellegű. Nagyon szép és elegáns a Fő utca (Avenida de la Alpujarra, Avenida de Madrid). Érdemes elsétálnia az Avenida de Madrid-on a „Balneario de Lanjarón”-hoz és rögtön elmondhatjuk, hogy megtaláltuk Szentendre után az Alpujarra Hévízét is.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorca – akinek emlékével Pitres-ben találkoztunk először – Lanjarónban is sok időt töltött 1917-24. között, amikor az Édesanyja minden évben idejárt gyógyítani magát pár hétre. Ezekben az években Lanjarón a granadai polgárság legkedvel- tebb nyaralóhelye volt.

 

 

Utunknak végére értünk. Remélem, Önök is jól érezték magukat. Telki, 2017. május 1.

Réthy Imre

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

TOPICS

GET IN YOUR MAIL

CONNECT WITH US

Move2Marbella
21:22

Found what you were looking for?

Let me help you
Move2Marbella
Move2Marbella
Found what you were looking for?
22:24
Let me help you