Torrox

Már a rómaiak… Még inkább a németek! Európa legjobb klímája.

P U E B L O

C O S T A

Ez a vasárnap is úgy indult, mint a többi. Aztán egy kicsit zajosabban végződött, mint szokásos.

Torrox 40 km-re nyugatra fekszik Malagától és két jól elkülöníthető részből áll. Az A7 autópálya felett található az eredeti településmag, Torrox Pueblo, míg a tenger partján szinte a semmiből született egy új város, Torrox Costa. A két településrész összlakosságának száma 16.395 volt a 2008. évi népszámlálás idején és azóta bizonyára tovább nőtt.

„Természetesen” ennek a településnek a történelme is legalább a rómaiakig nyúlik vissza, ennek kézzel fogható nyomaival Torrox Costa-n találkozhatunk majd

A mór időkben Torrox a selyemgyártás egyik jelentős központja volt és ebből a célból jelentős kiterjedésű fehér eperfa ültetvényeket hoztak létre. Manapság a mezőgazdaságban az avokádó és a mangó termesztése dominál.

Ismerkedésünket a mai Torrox-szal kezdjük a Pueblo-ban. Viszonylag könnyen le lehet parkolni a Belváros mellett, a déli oldalon, pl. a.Calle Almedina-n. Innen 30-50 lépcsőn és egy rövid séta után jutunk fel a fő térre, amit itt Paza de la Constitución-nak hívnak. A téren felaggasztott színes esernyők (napernyők?) százai fogadnak minket.

Nem mintha itt sokat esne az eső, hanem talán ellenpontozni a helyi szlogent:

Igen, Torrox-nak „papírja van”, hogy itt a legjobb a klíma Európában. A dolog „szépséghibája” csak az, hogy ilyen besorolása még másik négy európai városnak is van. Persze nyilván van alapja a turista és befektető csalogató szlogennek: az éves átlag- hőmérséklet 18,2 C° és a közeli hegyek védelmének köszönhetően nincs nagy eltérés a nyári és téli hőmérséklet között. A napsütéses órák száma évente 2.900.

A térről már látszik a Pueblo legfontosabb temploma, melynek neve Iglesia de Nuestra Senora de la Encarnación. Sajnos eléggé be van szorítva a hozzá toldott-foldott épületek közé, ezért nem igazán „fotogén”. A templom a XVI. század elején épült, a korábbi mór mecset romjain. Később a XVI. században barokk stílusban felújították és átépítették. Sajnos vasárnapi látogatásom idején zárva volt.

Így viszont több idő maradt sétálni a meredek utcák labirintusában. Torrox egy hagyományos „Pueblo Blanco”, az „átlagosnál” sokkal jobb állapotban.

A Pueblo másik híressége a Convento de Nuestra Senora de las Nieves, amely a Calle Almedina déli végén található (elvben 61 a házszám).

Utunk innen a tengerpartra, Torrox Costa-ra vezet. Mivel a település köz- pontjában a tenger- parttal párhuzamosan szándékosan nem vezet autóút, csak a tengerre merőleges utcákban vagy a világítótorony (Faro) környékén tudunk parkolni.

Én ez utóbbit javaslom, mert így rögtön meglátogathatjuk az i.sz. I. századból származó római villát is. Az épületkomplexum a római Clavicum városhoz tartozott és kb. a VII. századig lakták. Újrafelfedezésére 1905-ben került sor.

A világítótoronytól sétánkat folytassuk Malaga irányába a tengerparti promenádon. Ha- mar fel fog tűnni, hogy itt más elvek szerint építkeztek, mint Toremolinos-ban vagy Benalmadena-n. A toronyházak között jó 50-100 méteres távolság van és rengeteg a parkosított terület. Arról nem is beszélve, hogy az összkép is sokkal rendezettebb, tisztább, mint a Costa del Sol-on (pedig az sem „büntetés”).

Mivel általában nincsenek véletlenek, vissza kell ugranunk az időben az 1970-es évek elejére, a német gazdasági csoda idejére. Egy brémai építési vállalkozónak az az ötlete támadt, hogy a német vendégeket ingyen nyaraltatja egy hétig Torrox-ban és az út során „esélyt ad” nekik megvásárolni álmaik apartmanját. A mézesmadzag bevált és mára Torrox Costa-n él a legjelentősebb, több ezer fős német kolónia Andalucia- ban. A város németes jellegét nem lehet nem azonnal észrevenni. Minden ki van írva németül is, van német fodrász, pék, hentes, ingatlanközvetítő.

Nem telhet el egy rendes német városban a szeptember Oktoberfest nélkül. Természetesen nincs ez másképpen Torrox-ban sem. Az Oktoberfest-et itt szeptember 3. hétvégéjén tartják négy napon keresztül. Az idei rendezvényre – a SUR Alemán utólagos beszámolója szerint – 50.000-ren látogattak el, ami új rekordnak számít.

Lehetett kapni leg- alább ötféle eredeti német sört, rengeteg- fajta kolbászt, csülköt.

2019-ben kár lenne kihagyni!

 

 

Sitio de Calahonda, 2018. szeptember 20.

Réthy Imre

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

TOPICS

GET IN YOUR MAIL

CONNECT WITH US

Latest Blog Posts